Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.07.2016.

Обележен Дан Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“



 
Дан Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ – 1. јул, и век од оснивања Аеропланске радионице на Крфу, обележен је данас у Батајници.

Осим представника Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа и пословних сарадника, као и запослених у Заводу, свечаности је присуствовао и командант РВиПВО генерал-мајор Ранко Живак.

Он је истакао да „од када се сан о летењу почео претварати у стварност, људи су са дивљењем и страхопоштовањем гледали све што се дешава на небу“.

- Слава је неретко припадала људима који управљају челичним птицама, иако сви који се баве летењем врло добро знају да би се без исправне и припремљене технике сан о летењу врло брзо распршио. Ви сте поштено, одговорно и професионално обављали своје радне задатке, извлачили максимум из онога што вам је било на располагању, а понекад сте чинили и више од тога, због чега вас похваљујем и истичем као пример, поручио је генерал Живак запосленима.

Директор Ваздухопловног завода пуковник Деспот Јанковић подсетио је присутне да је прошло сто година од када је Аеропланска радионица „развила нит индустријског развоја српске авијатике и тиме уткала пут на којем је исписана историја Завода“.

- Знајући у каквим условима су начињени пионирски кораци наше службе из 1916. године и дубоко свесни економских ограничења актуелног тренутка, ми без страха гледамо у будућност уверени у нераскидиву везу нашег ваздухопловства и његовог ремонтног завода, рекао је пуковник Јанковић.

После званичног обраћања команданта, додељене су стимулативне мере и уручене награде истакнутим појединцима колектива и захвалнице пословним сарадницима.

Поводом јубилеја, синоћ је у Југословенском драмском позоришту одржана Свечана академија којој су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије и бројни сарадници Завода.