Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.07.2016.

Испраћај мировњака у Централноафричку Републику




Четврти контингент Војске Србије данас је свечано испраћен у мисију Уједињених нација у Централноафричкој Републици ~(MINUSCA)~, где ће 68 припадника Војске Србије наредних шест месеци у саставу лаке пољске болнице бити ангажовани на медицинском збрињавању снага у мисији.

Данашњој свечаности у касарни „Бањица 2“ присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и пријатељи и породице наших мировњака.

Обраћајући се окупљенима, министар Ђорђевић изразио је задовољство што Република Србија и припадници Војске Србије од самог формирања мировне операције УН у Централноафричкој Републици дају пун допринос  миру и безбедности у овој афричкој држави.

- Наша претходна три контингента су врло успешно, пожртвовано и часно обављали одговорне дужности на медицинском збрињавању припадника УН у овој мировној операцији. Професионализам и високостручни приступ послу ваших колега из претходних ротација сачувале су велики број живота преносећи поруке мира и пријатељства у свим ситуацијама – нагласио је министар одбране додајући да су наши мировњаци до сада показали да имају знање, да су вредни и хумани и увек спремни да прихвате и збрину све оне којима је помоћ била потребна.

Пожелевши срећан пут и добро здравље српским „плавим шлемовима“ у оквиру четврте ротације министар Ђорђевић је поручио да поносни грађани Србије од њих очекују не само да наставе традицију наше земље у изградњи и очувању мира у свету, већ да својим делима, у мултинационалном окружењу, покажу да пожртвованост наших припадника нема граница.

У оквиру свечаности, министар Ђорђевић је команданту српског контигента пуковнику Вангелу Милковском предао државну заставу Републике Србије уз речи „са чашћу и поносом да је носите“. Командант војне болнице у мисији ~MINUSCA~ у овој ротацији биће потпуковник др Димитрије Тасић.

Војска Србије у мисији Уједињених нација у Централноафричкој Републици ангажује војне посматраче, штабне официре и војну болницу задужену за медицинско збрињавање снага у мисији.