Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.05.2016.

Представљен програм овогодишње „Ноћи музеја“



Представљен програм овогодишње „Ноћи музеја“ Друга конференција за медије поводом предстојеће, тринаесте „Ноћи музеја“, одржана је данас у Дому Војске Србије. Представљен је богат програм манифестације која ће бити одржана 21. маја, на више стотина локација у 49 градова и места Србије.

Оснивач манифестације „Ноћ музеја“ Ана Јовановић истакла је да су се организатори месецима трудили да припреме одличан програм једне од најпосећенијих културних манифестација у нашој земљи, како би то вече било „по много чему посебно и другачије“.

Међу више од стотину дешавања на 70 локација у престоници, своја врата посетиоцима, већ традиционално, тринаести пут отвара и Медија центар „Одбрана“. Директор те установе пуковник Стевица С. Карапанџин рекао је да је „Ноћ музеја“ прилика да јавности буде представљен програм који су припремили.

Представљен програм овогодишње „Ноћи музеја“ - Све оне који 21. маја буду крочили у некадашњи Ратнички дом дочекаћемо, према старом српском обичају, хлебом, јер је у Малој галерији постављена изложба „Хлеб у Великом рату“, а посетиоци ће имати прилику и да пробају војнички хлеб – таин. У Великој галерији биће приказан мултимедијални пројекат „Мајстор за аутомобиле и људске душе“, изложба посвећена несвакидашњем човеку, београдском аутомеханичару, песнику, галеристи, скулптору, тв-сценаристи и сатиричару Драгиши Крунићу. У 17 и 18 часова у Свечаној сали ће бити приказани документарно-играни филмови, у продукцији РТС-а и Војнофилмског центра „Застава филм“, „Србија у Великом рату“ и „Срби на Крфу“. Такође, припремили смо и поклон концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ испред Дома Војске у 19 часова, рекао је пуковник Карапанџин.

Он је додао да ће у оквиру гостујуће изложбе „Књижевност у Великом рату“ глумци Академије уметности у Свечаној сали оживети ликове Бранислава Нушића, Иве Андрића, Милутина Бојића и осталих, да ће традиционално бити отворена врата свечаних салона у којима је изложен избор слика и скулптура еминентних стваралаца, а да ће и љубитељи књиге у Атријуму моћи да уживају у издањима Медија центра „Одбрана“ која могу да купе по повољним ценама.

Представљен програм овогодишње „Ноћи музеја“ - И Војни музеј учествује у овогодишњој „Ноћи музеја“ сталном музејском поставком и актуелном изложбом „Повлачење преко Албаније и боравак српске војске на Крфу“, а испред Музеја биће постављена два Титова аутомобила и приказан филмски материјал из продукције ВФЦ „Застава филма“ из тог периода који до сада никада није емитован, поручио је директор Медија центра „Одбрана“.

На данашњој конференцији представљени су и програми Музеја Југословенске кинотеке, Музеја афричке уметности, ЈП Београдска Тврђава, Музеја науке и технике, као и Куће легата и Железничког музеја.

Тринаеста „Ноћ музеја“ биће одржана од 17 часова па до један сат иза поноћи. Први сусрети са музејима и откривање нових светова уз уметност и културу обележиће Дечју туру манифестације у Београду.
„Ноћ музеја“, која се одржава уз подршку Делегације Европске уније у Србији, представља јединствен културни спектакл у више од 120 градова широм света, међу којима је и Београд. Прва манифестација, одржана у пет београдских музеја и галерија, успела је да анимира више од 4.000 посетилаца, док је за десет година тај број нарастао на 500.000 улазака у музеје на скоро 200 локација у више од 60 градова и места широм Србије. У Европској „Ноћи музеја“ прошле године, учествовало је више од 1.900 музеја у 45 држава.