Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
22.04.2016.

У свим јединицама прослављен Дан Војске Србије



У свим јединицама прослављен Дан Војске СрбијеВојним свечаностима, дефилеима јединица и полагањем венаца и цвећа на спомен-обележја погинулим припадницима, данас је у свим командама, јединицама и установама прослављен Дан Војске Србије – 23. април.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић је, након свечаности поводом Дана Војске Србије у Генералштабу, посетио касарну „Растко Немањић“ у Панчеву, где су највећи војни празник заједнички обележиле све јединице гарнизонског места Панчево.

Свечаности су присуствовали и пензионисани припадници јединица, председник Скупштине општине Панчево Тигран Киш, представници Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, локалне самоуправе као и привредног живота тог краја.

У свим јединицама прослављен Дан Војске СрбијеЧеститајући празник, генерал Диковић је рекао да су припадници Војске Србије посвећени извршавању задатака, чак и по цену да излажу своје животе опасности.

– Исто су урадили давне 1815. Милошеви јуришници, на Цвети, када су кренули у одлучујуће борбе за ослобађање од вековног ропства под Турцима. 201. годишњицу Другог српског устанка обележавамо поносни на резултате које су припадници Војске Србије постигли у години за нама, захваљујући напорном раду, пожртвовању, високом патриотизму, војној дисциплини и високим моралним квалитетима свих припадника.

Он је истакао да је Војска, упркос тешкоћама, успела да реализује многобројне задатке.

У свим јединицама прослављен Дан Војске Србије– Војска Србија унапређује своје способности из дана у дан и способна је да изврши све своје мисије и задатке, она је данас поуздан чинилац стабилности Републике Србије али и региона, рекао је генерал Диковић и додао да ова и наредна година неће бити лаке, али ће „за војника бити савладиве“.

– Идемо напред, корак по корак, да градимо боље друштво и боље способности и нема предаје, рекао је Диковић и додао да се данашње победе односе управо на нашу снагу и способност.

После војничке свечаности, на којој су прочитане честитке председника Републике Србије и министра одбране поводом Дана Војске Србије, као и наредбе о наградама и стимулативним мерама, уприличен је дефиле јединица.

Начелник Генералштаба и председник Скупштине општине Панчево обишли су и спомен-собу Специјалне бригаде, где су положили венце у част погинулих и преминулих припадника те јединице.

У свим јединицама прослављен Дан Војске СрбијеЗаменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић присуствовао је прослави Дана Војске Србије на аеродрому „Батајница“. Свечаности су присуствовали командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, активни и пензионисани припадници 204. ваздухопловне бригаде и Центра за обуку РВ и ПВО, представници локалне самоуправе, СПЦ, борачких организација и привредних организација Земуна и Батајнице.

– Поносни смо на резултате постигнуте у периоду између два празника. Захваљујући напорном раду, пожртвовању, залагању и професионализму у извршавању свакодневних задатака, припадници РВ и ПВО су, упркос тешкоћама и проблемима, успели да реализују све обавезе. Сви припадници 204. ваздухопловне бригаде и других јединица стационираних на аеродрому „Батајница“ посветили су животе часној и одговорној професији и узвишеном циљу. Од вас тражим да радите тако да генерације које долазе после нас буду поносне на наша дела и војску коју им остављамо, да је даље јачају и граде, рекао је, између осталог, генерал Драганић.

У свим јединицама прослављен Дан Војске СрбијеСвечаности у нишкој касарни „Књаз Михаило“ присуствовали су командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, градоначелник Ниша Зоран Перишић, начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић, командант Треће бригаде копнене војске бригадни генерал Миле Јелић, представници СПЦ, борачких удружења, МУП-а, пензионисани припадници Војске, породице унапређених припадника Војске и други бројни гости.

У име начелника Генералштаба, свих припадника и своје лично, генерал Симовић честитао је свим војницима, подофицирима, официрима и цивилним лицима Дан Војске Србије.

– Честитам на постигнутим резултатима, уз жељу да и даље радите са пуно љубави У свим јединицама прослављен Дан Војске Србијепрема нашим породицама, позиву који смо изабрали, отаџбини, коју волимо, и свим грађанима које чувамо у Нишу и нашој драгој држави, милој Србији – нагласио је генерал Симовић.

Командант команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић Дан Војске Србије је прославио у Ваљеву с припадницима Другог центра за обуку.

Уз присуство заменика команданта Здружене оперативне команде генерал-мајора Славољуба Јанићијевића, припадници Гарде с командантом генерал-мајором Миломиром Тодоровићем на челу прославили су Дан Војске Србије у касарни „Дедиње“.

Честитајући припадницима наше елитне јединице празник, генерал Тодоровић је подсетио да је Други српски устанак подигао оснивач Гарде кнез Милош Обреновић.

У свим јединицама прослављен Дан Војске Србије– Ми данас идемо трагом наших славних предака, дичимо се њиховим јунаштвом и у годинама огромних искушења успешно реализујемо све постављене задатке и тиме значајно доприносимо подизању угледа наше часне професије у земљи и иностранству,рекао је команданта Гарде.

За Дан Војске Србије одређен је 23. април у знак сећања на дан када је, на Цвети 1815. године, донета одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од Османског царства, што је касније омогућило стварање модерне српске државе.

Највећи војни празник припадницима Војске Србије честитали су председник Србије Томислав Николић, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић.

Централна свечаност поводом Дана Војске Србије и Дана победе биће одражана 9. маја у Зрењанину.