Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.04.2016.

Састанак министра одбране са амбасадором САД



Министар одбране Зоран Ђорђевић и амбасадор САД у Београду Кајл Скат разговарали  су о кључним аспектима билатералне војне сарадње, као и о свеукупном развоју односа две државе.

Обострано је истакнут значај недавно одржаних Билатералних одбрамбених консултација између САД и Србије, који је вођен на нивоу високих делегација двеју држава. Поред већ развијене сарадње са Националном гардом Охаја кроз Програм државног партнерства, пројеката попут завршетка опремања Центра за обуку јединца за мултинационалне операције у бази „Југ“ и развоја инжињеријских капацитета Војске Србије за учешће у мировним операцијама, истакнуто је да постоји заједнички интерес да се дефинишу и усагласе и нове области сарадње.

Једна од тема разговора била је посвећена и сарадњи у области унапређења модалитета јавних набавки за потребе система одбране. Министар Ђорђевић је истакао да „ иако Министарство одбране и Војска Србије изузетно одговорно приступају спровођењу овог процеса, жеља нам је да константно унапређујемо своје капацитете у том домену.“

Министар одбране нагласио је и активни допринос Републике Србије глобалној безбедности кроз учешће у мировним операцијама Уједињених нација и Европске уније. Пренео је задовољство Министарства одбране и Војске Србије америчком амбасадору у вези са програмима сарадње који се одвијају између две државе, а који су усмерени на даље унапређење оперативних и функционалних способности Војске Србије.