Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.04.2016.

Стогодишњица искрцавања српске војске на Крф и Видо



Председник Србиjе Tомислав Николић, коjи предводи делегациjу Србиjе на обележавању стогодишњице искрцавања српске војске на Крф и Видо поручио је данас да jе братство грчког и српског народа, сковано тада за вечност, заувек уткано у наше биће, као део страдалне и jуначке историjе Србиjе заувек. Србиjа, поручио jе, никада неће заборавити да су се заjедно са српским борцима на том фронту борили и гинули воjници из Француске, Русиjе, Eнглеске, Ирске, Шкотске, Грчке, воjска Eсад Паше, Kанаде, Италиjе...

Додао је да већ један век Видо помињемо као "Острво смрти", зато што је последње коначиште за 7.747 српских војника, дечака-регрута умрлих од исцрпљености, дизентерије, тифуса, запаљења плућа, глади...

"Душе ових наших јунака и мученика отишле су у своју Србију заједно са слободом, освојеном за нас, за нашу децу, за децу њихове деце. Непун километар даље, у граду и на острву Крф, 1916. године сместила се цела српска држава, краљевина Србија: Народна скупштина, митрополија, општинске управе, школе, пореска управа, штампарија... и уморни и измучени стари краљ Петар Карађорђевић, који је са својом војском ишао од Београда до Крфа", навео је Николић.

Од јануара 1916. на Видо доводе и доносе на хиљаде исцрпљених војника. Више од 6.000 неће преживети, подсетио је Николић.

Верујемо да Солунски фронт 1915. године није могао да спаси српску војску, иако су у Нишу савезнике чекали славолуци окићени цвећем и нада народа да ће европске војске стићи. Верујемо да би нам помогли да су могли и да би спречили да Аустријанци, Мађари, Немци, Бугари прегазе Србију, навео је он.

Веровали смо у себе и натерали савезнике да нам дозволе да пробијемо Солунски фронт 1918. године, чиме је сломљена кичма силама Осовине и окончан до тада највећи рат у историји људске цивилизације, рекао је Николић.

Јесте кратак један људски век да се изнова понавља реч „хвала“, али док постоји мој народ и док постоји Србија, трајаће и захвалност савезничким медицинским мисијама које су овде видале ране Србима и нашу несрећу учиниле мањом, не жалећи се и не жалећи себе.

Занавек хвала и народу Крфа, потомцима несебичних домаћина наших предака, рекао је Николић.

За нарочите заслуге за Србиjу, исказану племенитост и хуманост према српским воjницима, коjи су се пре 100 година искрцали на острво Kрф, председник Србиjе доделиће Сретењски орден општини Kрф.

Градоначелник Kрфа Kостас Николозас рекао jе да се на светом простору сећања одаjе част онима коjи су изгубили живот за време боравка српске воjске на Kрфу у периоду од 1916. до 1918. и да се упућуjе снажна порука солидарности и хуманизма целом свету. Истакао jе да они коjи су изгубили своjе животе, осим на наше дугогодишње приjатељске односе, подсећаjу нас и на нашу обавезу да будемо опрезни како не бисмо никада морали да на исти начин поново докажемо наше везе.

У српскоj делегациjи су и министар одбране Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин, министар културе и информисања Иван Tасовац и начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић.

Министар Ђорђевић је, након церемоније на Виду, уручио кустосу Српске куће Љубомиру Самарџићу двадесет књига са тематиком из Првог светског рата које је објавио Медија центар "Одбрана".

У изјави, након церемоније на Виду, генерал Диковић је рекао да сећање на наше јунаке из Првог светског рата не сме нестати док је жив и последњи Србин и пријатељ Србије.

Током дана начелник Генералштаба Војске Србије састао се са грчким начелником Генералаштаба адмиралом Евангелосом Апостолакисом.

Обележавање стогодишњице искрцавања српске војске на острва Крф и Видо завршено је комеморацијом у месту Гувија, где су се први српски војници искрцали 6. априла 1916., и у Агиос Матеосу, где се налази споменик српским војницима, припадницима Дринске дивизије, подигнут 1916. од стране преживелих сабораца.