Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.04.2016.

Гарда Војске Србије отворила "Дане Београда"



Почасном паљбом, са три плотуна из пет артиљеријских оруђа, Гарда Војске Србије је, са Савске терасе на Калемегдану, означила почетак манифестације "Дани Београда", која се у српској престоници организује од 2003. године. Београђани и њихови пријатељи су јутрос уживали и у променадном концерту оркестра Гарде који је, сплетом најпознатијих инструментала, обрадовао ранораниоце у Кнез Михајловој улици.

Почасном артиљеријском паљбом и Променадним концертом у најпопуларнијој београдској улици, Гарда Војске Србије је, тако, дала свој допринос тродневној манифестацији "Дани Београда", осмишљеној у знак обележавања значајних историјских догађаја који су се у Београду одвијали 16. априла 878. (први пут споменуто име Београда) и 19. априла 1867. године (кнез Михаило Обреновић добио кључеве града од Турака).

Ове године је током тродневног „туристичког празника Београда“ организовано више од 40 догађаја који ће, свакако, привући пажњу Београђана и њихових гостију из Србије и окружења. Поред свечане седнице Скупштине града, у најпрометнијим деловима Београда, у Кнез Михајловој улици, на Калемегдану, Цветном тргу, у Старом двору и на Славији биће организована различита збивања којима ће се житељи белог града, као и увек, приказати у правом светлу, као добри и вредни домаћини.