Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.04.2016.

Министар Сертић и државни секретар Нерић обишли чачанску "Слободу"



Министар привреде Жељко Сертић и државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, са сарадницима, обишли су данас компанију „Слобода“ А.Д. у Чачку.

Том приликом, министар Сертић свечано је отворио  погон за израду, термичку обраду и површинску заштиту артиљеријских чаура.

Говорећи о овој фабрици наменске индустрије, министар Сертић је нагласио да отварање нове хале, означава обнављање новог производног процеса који ће у значајној мери омогућити да се реализују уговори који су већ направљени у претходном периоду, али и да се направе нови.

- Оно што је специфично за овај објекат је то што, веома често када отварамо фабрике по Србији, највећи део опреме је из увоза. Задовољство ми је, као министру привреде у Републици Србији да присусуствујем и да имам ту част да покренем производњу у делу у који је готово 70 одсто резултат рада не само домаће индустрије, већ и домаће памети - истакао је министар Сертић, додајући да ће се наставити пружање помоћи не само компанијама наменске индустрије, већ и свим компанијама у држави.

Према његовим речима, на данашњем састанку договорено је да се у наредном периоду у Министарству привреде одржи састанак на коме ће бити и представници Министарства одбране и наменске индустрије, како би се заједничким напорима решили одређени проблеми који оптерећују те фабрике, а све зарад бољих производних и извозних резултата у наредном периоду.

- Како сам информисан, потребе за производима фабрике "Слобода" су велике на светском тржишту и практично једино ограничење су производни капацитети и финансирања нових погона, односно набавке средстава која су потребна  како би се послови реализовали- закључио је министар Сертић.

Директор чачанске "Слободе" Зоран Стефановић истакао је да је погон који је данас пуштен у рад од великог значаја када је реч о релизацији постојећих уговора, а истовремено ће и дати шансу за уговарање нових послова.

- У овај објекат је уложено око четири милиона евра, у опрему и грађевинске радове, постижући такав технолошки ниво да смо истовремено заштитили своје раднике по питању штетности и опасности и увећали капацитет када је реч о изради чаура средњег калибра за 70 одсто, а артиљеријских за 20 процената - нагласио је Стефановић.

Он је додао да је погон за производњу чаура подељен на четири дела, а новоотворени капацитети значајно ће допринети на уштеди времена и ресурса у процесу производње чаура.