Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.03.2016.

Централна државна церемонија обележавања Дана сећања у Варварину



Централна државна церемонија поводом 17. годишњице од почетка НАТО агресије на Србију одржана је данас у Варварину. Највишу државну делегацију Републике Србије предводили су премијер Владе Србије Александар Вучић и председница Народне скупштине Маја Гојковић. Комеморацији су присуствовали изасланици председника Србије, председник Републике Српске Милорад Додик, министри у Влади, представници Министарства одбране, Војске Србије.

Комеморативна церемонија почела је у подне код Споменика жртвама НАТО агресије, а државну комеморативну церемонију у Варварину најавиле су сирене за ваздушну опасност и црквена звона.

Венце на спомен обележје у Варварину положили су Александар Вучић, Милорад Додик и чланови породица страдалих у агресији.

Премијер Србије Александар Вучић је подсетио да су прве бомбе на Републику Србију пале 24. марта и да су у наредних 78 дана бомбе и даље падале убијајући становништво.

- Ноћ 24. марта биће вечно уклесана у српској историји као једна од најтежих за наш народ, као и наредних 78 дана и ноћи. Данас, 17 година касније, усправно и поносно, тужним гласом и тихо, али јасно, можемо свима да кажемо: Убијали сте нас, убијали сте нашу децу, али Србију нисте убили, јер Србију нико не може да убије – истакао је премијер.

Вучић је рекао како је агресија на једну малу и беспомоћну земљу била бесмислена и беспотребна, један од оних похода који све поруше, а никада ништа не реше.

-За крв ће морати да кажу да је била крв, а не случајност и колатерална штета. И да су била деца, а не борба за демократију и слободу. Бог ће им можда опростити. Ми јесмо, али нисмо заборавили, рекао је премијер и истакао да је наша одговорност да и сами добро запамтимо и никад више не поновимо сваку грешку коју смо у прошлости правили, сваки рат који смо водили убеђени да само то и умемо да радимо.

- Сваки сопствени колатерал који су произвели пусти снови, сваку смрт коју смо славили верујући да нас баш она ослобађа. То је наша опомена, истакао је Вучић.

- И упркос ономе што се десило пре 17 година, стаћемо раме уз раме са нашим партнерима када су они на удару група мржње и терора и нико од нас не може боље да их разуме, јер то је интерес Србије, интерес нашег народа, интерес будућности. Сачуваћемо старе пријатеље и стећи нове, чак и оне са којима смо се у прошлости сукобљавали, јер тако то раде велики народи. А српски народ је велики народ који поштује своју прошлост и који уме да гледа у будућност, рекао је премијер Вучић.

Ваздушне снаге НАТО у недељу 30. маја 1999. године са четири пројектила бомбардовале су мост на Великој Морави у Варварину. Мост је због пијачног дана и празника Света тројица био пун људи. У нападу је погинуло 10 цивила, а 14 их је теже повређено.