Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.03.2016.

Унапређење сарадње са Кином



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са амбасадором Народне Републике Кине Ли Манчангом, са ким је разговарао о унапређењу сарадње у области одбране.

У отвореном разговору истакнуто је да је НР Кина један од најважнијих стратешких партнера и најпоузданијих пријатеља наше земље, као и да Министарство одбране Републике Србије даје свој пуни допринос одржавању високог нивоа сарадње и односа две пријатељске земље.

Министар Ђорђевић је изразио захвалност због кинеске подршке легитимним настојањима  Србије да реши ситуацију на Косову и Метохији, мирним путем кроз дипломатске напоре наших званичника, упркос изузетно комплексној ситуацији и бројним изазовима.
Такође, изразио је чврсту и принципијелну подршку политици ''једне Кине'', уз пуно поштовање и уважавање њених ставова у односу на решавање питања Тајвана, Тибета и Синђанга.

Министар одбране је пренео саговорнику да желимо да остваримо партнерства и на истоку и на западу, на задовољство и у корист свих заинтересованих страна, те да ћемо остати доследни у бескомпромисној примени војне неутралности. Он је додао да је запажено учешће Војске Србије на војној паради у Пекингу био још један практичан доказ овог нашег става и великог међусобног уважавања две државе.

Констатовано је да Србија представља регионалног лидера по учешћу у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, чиме унапређује регионалну сарадњу и даје свој пуни допринос светском миру и безбедности.

Размењени су ставови о спољно-политичким приоритетима и размотрена су актуелна питања у вези са мигрантском кризом и другим регионалним и глобалним безбедносним изазовима.

Закључено је да је сарадња у области одбране одлична, али да постоји довољно простора за њено даље унапређење и интензивирање, како би се одржао висок ниво традиционално добрих односа две пријатељске земље.