Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.10.2013.

Комеморација жртвама у Јајинцима



Државна комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на више десетина хиљада брутално ликвидираних логораша стрељаних у периоду од 1941. до ослобођења Београда, октобра 1944. године, одржана је данас у Спомен парку „Јајинци“ код Београда, уз највише државне и војне почасти. На некадашњем стратишту, где је за три ратне године на различите начине убијено више од 60.000 људи, највише Срба, Рома и Јевреја, венце су положили председник Србије Томислав Николић, представници дипломатског кора, града Београда, преживели логораши и њихови потомци, представници удружења Рома и Јевреја и борачких организација.

Комеморацији су присуствовали председник Народне скупштине Небојша Стефановић, министар одбране Небојша Родић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, дипломатски и војно-дипломатски представници више од четрдесет држава и бројни грађани.

- Стрелиште у Јајинцима било је крајња дестинација за осуђенике на смрт, пре свега из злогласних логора на Бањици, Старом сајмишту, Топовских шупа и осталих логора са простора бивше Југославије, као и осуђених на смрт по кратком поступку. Ово је трагично место на којем је убијен највећи број људи у читавој окупираној Србији. Само десетак невино осуђених успело је да побегне и сведочи о злочинима које су у свом безумљу окупатори починили – истакао је председник Николић и подсетио да смо обавезни према својим и другим жртвама да успомену на њихова страдања чувамо као вечни пламен који ће истим жаром да пламти у нашим срцима.

Николић је истакао да су Срби мирољубив, исправан, поштен и правдољубив народ, али да данашња генерација, без обзира на грешке претходника, не може да дозволи да се остварују националистичке амбиције једног народа који се налази у популационој експанзији.

– Као православци, као хришћани, ми љубимо своје ближње, своје комшије, и не мислимо о њима лоше, али границе те љубави, одређује угрожавање нашег живота и егзистенције. Уједињена у циљу опстанка, Србија неће дозволити да јој се отме неотуђиви део. Србија није довољно моћна да ратује, али је довољно паметна да преговара – рекао је председник Србије.

- Тешко је ићи напред са огромним теретом прошлости, још теже опростити, али је то неопходно како бисмо ишли напред. Не смемо заборавити како би жртве имале спокој и да се никад више не би поновиле - упозорио је Николић и додао да ће нас само неуморни напор и страствена брига одговорних појединаца, уз стављање личних интереса у други план, довести на пут којем стремимо, а то су очување територијалног интегритета и бољи живот свих грађана Србије.

- У име невиних жртава погрома овде би, можда, требало изговарати само две речи: Живела Србија! – закључио је председник Николић.

На скупу се обратио је и бивши заточеник бањичког логора Љубомир Зечевић.
– Јајинци су били и остаће учионица историје у којој ће се сазнавати истина о злочинима окупатора у Србији као и о свим злочинима у претходним ратовима – рекао је Зечевић и напоменуо да рецидиви нацифашистичке идеологије запљускују политичке позорнице многих земаља у Европи, а ни наша земља није поштеђена. Он је истакао да само удружени антифашисти и демократска јавност читавог света могу да буду брана острашћеним десничарима и реваншистима.
– Фашизам никад више – рекао је Зечевић на неколико језика.

На крају манифестације изведен је и уметнички програм под називом „Беседе о животу и смрти“.

У Јајинцима је приликом обележавања 20 година од ослобођења Београда, на некадашњем губилишту, отворен велики меморијални парк са спомеником, постављеним на месту највеће гробнице на стрелишту. На врху споменика налази се бели голуб као симбол мира.