Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
19.09.2013.

Конференција за новинаре поводом пројекта о Милунки Савић



На конференцији за новинаре, одржаној у Дому Војске Србије, представници Министарства одбране, РТС и Историјског музеја Србије предочили су догађаје којима ће се у наредном периоду обележити 40 година од смрти Милунке Савић и одати почаст најoдликованијој жени Великог рата.

Најпре нас очекује изложба фотографија и ордења Милунке Савић, која ће бити отворена од 25. септембра до 12. октобра у Малој галерији Дома Војске, затим следи премијера РТС-овог документарно-играног филма, најваљена за почетак наредног месеца, средином октобра биће презентован и сајт, својеврсни дигитални музеј посвећен нашој хероини, а у међувремену је предвиђен и пренос посмртних остатака Милунке Савић с Новог гробља у Алеју великана. Сви ти догађаји, према речима пуковника Александра Буквића, из Управе за односе с јавношћу Министарства одбране, представљају закаснели покушај да српској хероини вратимо место у историји које јој, по заслугама, припада.

- Изложба “Милунка Савић – хероина Великог рата“ обухвата претежно репродукције Милункиних породичних, личних и ратних фотографија, насталих углавном у Тунису, Солуну и Паризу од којих многе до сада никада нису презентоване. Својим значајем на изложби се посебно истичу, први пут јавно изложена, одликовања српске хероине, која се налазе у поседу породице. Поред тога, лик и херојска дела Милунке Савић посетиоцима ће илустровати и богата архивска грађа – копије докумената, реконструкције заставе Другог Гвозденог пука у коме се Милунка борила и униформи официра и војника српске војске тог периода, из колекције Војног музеја. Поставку ће употпунити и до сада неизлаган портрет Милунке Савић сликара Синише Лабуса, дар Друштва српских домаћина Историјском музеју Србије. У склопу изложбе посетиоци ће имати прилику да виде и инсерте из документарно-играног филма „Хероина Великог рата“, рекао је пуковник Буквић.

О пројекту Радио телевизије Србије говорила је аутор филма Слађана Зарић која је, најпре, нагласила да животни и ратни пут Милунке Савић до сада нису истраживали историчари, већ публицисти и новинари, што је „допринело да прича о њој обилује више митовима, него чињеницама“.

- Наше истраживање базирано је на документима српских и француских архива. Коришћени су цитати Милунке Савић, обjављени у новинским чланцима и публикацијама. У филму учествују еминентни српски и француски историчари као и чланови породице Милунке Савић. Документарна форма обогаћена је реконструкцијама и драматизацијом појединих догађаја, али и играним сценама којима су илустровани битни тренуци Милункиног војевања. У филму су коришћене бројне, до сада необјављене, фотографије и једини сачувани видео записи Милунке Савић, рекла је Слађана Зарић.

Документарни филм „Милунка Савић – хероина Великог рата“, редитељке Иване Стивенс, рађен је у продукцији Информативног програма РТС-а уз подршку Министарства културе. Реализацију су помогли Министарство одбране које је пружило техничку подршку и Министарство спољних послова. У улози Милунке Савић је кадеткиња Војне академије Тања Тачић. У играном делу филма појављују се глумци Аљоша Вучковић и Бранислав Трифуновић.

Документарни филм о Милунки Савић биће премијерно приказан почетком октобра на Првом програму Радио телевизије Србије. Представљајући допринос и подршку Историјског музеја Србије Пројекту о Милунки Савић и предстојећем обележавању 40 година од смрти храбре српске ратнице, Лидија Богдановић је истакла да је планирана заједничка изложба из фондова свих музеја у Србији, о чему је „постигнут договор“.

- Остварен је и контакт са француским „Музејем великог рата“, предвиђено је пресељење посмртних остатака велике хероине у Алеју великана, одмах поред места где је сахрањен њен велики командант Живојин Мишић, а планирано је још неколико догађаја у част Милунке Савић. Ово што данас најављујемо само је увод у реализацију великог пројекта. Придружили смо се Министарству одбране и Радио телевизији Србије да би смо омогућили најширој јавности да сазна истину о нашој Јованки Орлеанки, рекла је Лидија Богдановић.

Средином октобра биће презентован и сајт о Милунки Савић, који је израдио Феникс креативни центар. Својим богатим и мултидисциплинарним садржајем, приказаним на неколико светских језика, тај својеврсни дигитални музеј Милунке Савић, али и Великог рата у коме смо имали своју хероину, на свој начин ће отклонити грехе које је, заборавом, према Милунки Савић учинио њен народ.