Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
08.03.2024.

Зимска обука припадника 72. бригаде за специјалне операције



Припадници 72. бригаде за специјалне операције претходне две недеље су реализовали кондициону обуку за извршавање наменских задатака у зимским условима.

Обука представља део редовних вежбовних активности бригаде, а реализује се ради одржавања и даљег унапређења оспособљености професионалног састава за извођење специјалних дејстава, а тиме и укупне борбене готовости ове јединице Војске Србије.

Током обуке на планинском терену дању и ноћу, тежишно су увежбаване тактичке радње приликом извиђања, извођења препадних дејстава, диверзија и заседа, и прикупљања обавештајних података, уз употребу савремених средстава за осматрање. Осим тактичке обуке, припадници бригаде су прошли и кондицирање у алпском скијању, будући да је познавање скијашких техника неопходно за ефикасно извршавање задатака у зимском окружењу.

На обуци су били и професионални војници који су у јединицу примљени почетком августа прошле године по Пројекту 5000, а који су, након успешно завршене шестомесечне основне специјалистичке обуке, укључени у редован процес оспособљавања припадника специјалних јединица.

Сталном обуком у различитим борбеним, земљишним и метеоролошким условима, обезбеђује се врхунска оспособљеност, физичка припремљеност и ментална снага припадника 72. бригаде за специјалне операције, што је од кључног значаја за ефикасну реализацију комплексних задатака јединице, првенствено у непријатељевом распореду на тактичкој и оперативној дубини.