Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
08.03.2024.

Zimska obuka pripadnika 72. brigade za specijalne operacije



Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije prethodne dve nedelje su realizovali kondicionu obuku za izvršavanje namenskih zadataka u zimskim uslovima.

Obuka predstavlja deo redovnih vežbovnih aktivnosti brigade, a realizuje se radi održavanja i daljeg unapređenja osposobljenosti profesionalnog sastava za izvođenje specijalnih dejstava, a time i ukupne borbene gotovosti ove jedinice Vojske Srbije.

Tokom obuke na planinskom terenu danju i noću, težišno su uvežbavane taktičke radnje prilikom izviđanja, izvođenja prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, i prikupljanja obaveštajnih podataka, uz upotrebu savremenih sredstava za osmatranje. Osim taktičke obuke, pripadnici brigade su prošli i kondiciranje u alpskom skijanju, budući da je poznavanje skijaških tehnika neophodno za efikasno izvršavanje zadataka u zimskom okruženju.

Na obuci su bili i profesionalni vojnici koji su u jedinicu primljeni početkom avgusta prošle godine po Projektu 5000, a koji su, nakon uspešno završene šestomesečne osnovne specijalističke obuke, uključeni u redovan proces osposobljavanja pripadnika specijalnih jedinica.

Stalnom obukom u različitim borbenim, zemljišnim i meteorološkim uslovima, obezbeđuje se vrhunska osposobljenost, fizička pripremljenost i mentalna snaga pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, što je od ključnog značaja za efikasnu realizaciju kompleksnih zadataka jedinice, prvenstveno u neprijateljevom rasporedu na taktičkoj i operativnoj dubini.