Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.02.2024.

Министар Вучевић на свечаности поводом 85 година ХК „Крушик“ у ВаљевуПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас свечаности поводом 85 година постојања ХК „Крушик“ у Ваљеву.

Том приликом, министру Вучевићу уручена је Плакета ХК „Крушик“ за успешну сарадњу и пружену максималну подршку. Плакету министру одбране уручила је вршилац дужности директора ХК „Крушик“ Јованка Андрић.
 
Плакета за успешну сарадњу уручена је шефу Кабинета потпредседника Владе Жарку Мићину, а за дугогодишњу успешну сарадњу плакете су уручене помоћнику министра одбране за материјалне ресурсе др Ненаду Милорадовићу, у чије име је плакету примио начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе бригадни генерал Славко Ракић, затим Војнотехничком институту, Техничком опитном центру, као и Ковачком центру и фабрикама „Милан Благојевић - наменска“ Лучани и „Прва искра наменска а.д.“ Барич.
 
Министар Вучевић честитао је свим запосленима, али и некадашњим запосленима, велики јубилеј – 85 година постојања компаније.

- За 85 година свашта смо као држава и друштво, као народ проживели. Мењали су се и друштвени и државни системи, уређења, мењале су се и територије државе, било је рата, страдања, али ево „Крушик“ је успео да остане и опстане, захваљујући пре свега људима који раде, који су радили, који ће сутра радити. Наравно, захваљујући и својој држави која је увек била ту чврст и снажан ослонац – истакао је министар Вучевић.

Према његовим речима, „Крушик“ је за ових 85 година постао неодвојиви део града Ваљева, који је град с богатом историјом и традицијом и један од мотора економског развоја и снаге овог поносног и храброг града добрих људи, вредних домаћина.

Указујући на историјске околности које су обележиле осам и по деценија рада те фабрике, министар Вучевић рекао је да је данас важно усмерити фокус на оно што „Крушик“ чека у будућности.

- Крушик је пролазио, као и држава, кроз тешке и мање тешке периоде. Ви сте осамдесете године назвали „златним годинама“, развијали сте се, развијао се град Ваљево, насеља око вас. Онда су дошле неке теже, а онда још теже године – 1999. године су вас бомбардовали и физички уништавали, после тога су вас уништавали тако што су хтели да или приватизују или отму или затворе фабрику. Или комбинација свега тога. Чак теже и од бомби које су биле злочиначке, агресорске, пали су напади који су долазили изнутра – фабриковање афера, покушај урушавања сопствене компаније, сопствене државе, да би се неком другом учинила предност. Можда је неко то урадио несвесно, али је суштински рушио нешто што је наше и што треба да се чува. Верујем да су та времена иза нас и да више никад нећемо имати такве ситуације какве смо имали, нажалост, у неким периодима – нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, та фабрика мора да искористи овај, бољи тренутак, како би напредовала у будућности, посебно наглашавајући да су људи срце сваке компаније.

- Ово је моменат када би требало да акумулирате снагу, капитал, знање и искуство за период који ће долазити. Морате бити припремљени за боље и за горе периоде. Пре свега морате радити по питању кадра. Машине, опрема, хале веома су битне, али људи су срце компаније. Без људи нема фабрике, без људи нема рада, без људи нема резултата – истакао је министар Вучевић.

Он је запосленима у „Крушику“ поручио да морају да воле и чувају своју компанију, јер је то њихова кућа.

- И држава се одлучила да сачува компанију, да буде у државном власништву, да не буде приватизована и да људи који раде овде знају да је њихова држава газда и да ће их чувати, али за тај однос је потребна емоција и подршка са обе стране – рекао је министар одбране.

Осврнувши се на оно што „Крушик“ мора да учини у наредном периоду како би био у корак са временом, министар Вучевић је похвалио то што су постигнути и нови колективни споразуми са синдикатима.  

- На понос свих вас, али и града Ваљева плате ће ускоро у „Крушику“ бити веће од шест до 21 хиљаду месечно, тиме ће „Крушик“ имати просечно већу плату него што је просек града Ваљева, што ће да подржи укупан економски амбијент Ваљева – нагласио је министар Вучевић.

Приоритет мора остати Војска Србије, истакао је министар одбране, па тек онда комерцијални послови.

- Прво Војска Србије и испорука онога што Министарство одбране тражи за Војску Србије, односно Војска Србије дефинише као своје приоритете. Прво да ми наше магацине напунимо, да Војска Србије има довољно борбених комплета и свега што производи и „Крушик“ и остале фабрике одбрамбене индустрије, а онда тек можемо ићи и идемо ка тржиштима – истакао је министар Вучевић, указујући шта све треба унапредити у домену пословања у наредном периоду.

Он је, такође, указао да подршка државе неће изостати ни у наредном периоду, како би „Крушик“ остварио још боље резултате.

- И верујем да ћемо у периоду који долази бити још конкретнији, још успешнији, да че ваши и наши производи бити још конкурентнији, да ћемо тиме још боље чувати нашу државу, да ће наша војска бити још боље опремљена и наоружана, а тиме и наши грађани сигурнији. Улажите у своје запослене, нек имају најбоље услове за рад. Нека постоји отворени социјално-економски дијалог. Чувајте своју фабрику. То је ваша кућа. То је кућа Ваљева, али то је и кућа целе Србије – поручио је министар Вучевић.

Министар одбране је запосленима у „Крушику“ пожелео много успеха у наредном периоду и да, пре свега, воле и чувају Србију.

Како је истакла в.д. директора Јованка Андрић, када нешто толико дуго траје, значи да је одолевало разним изазовима и да је уложено много труда и борбе да се сачува у тешким тренуцима.

- Због тога данас евоцирамо успомене на почетке „Крушика“, да се присетимо неких прошлих дана и да уз сегменте данашњице поставимо темеље за бољу будућност. Велику захвалност данас дугујемо председнику Републике Србије Александру Вучићу, министру одбране Милошу Вучевићу, помоћнику министра за материјалне ресурсе Ненаду Милорадовићу и другим представницима Министарства одбране и Војске Србије и државних институција на свесрдној помоћи, подршци и разумевању за претходни период који није био нимало лак. Било је потребно много рада, борбе, одлучности и истрајности да бисмо поново стали на своје ноге и стабилно кренули напред. Пред нама су велике обавезе и одговорност за постављене циљеве, а један од циљева је реализација. Можемо се похвалити да први пут за два месеца у 2024. години имамо реализацију више од 27 милиона евра – рекла је Андрић и нагласила да је „Крушик“ више од фабрике –  идеологија, легенда, узор, градитељ, ослонац, армија.
 
Поводом 85 година ХК „Крушик“ приказан је филм о резултатима рада те компаније, а после свечаности, министар Вучевић обишао је фабричка постројења у ХК „Крушик“ - погон за хладно ротационо извлачење и нову капислану.