Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
19.02.2024.

Обука за извођење борбених дејстава у операцији ПВОНа локацијама размештаја јединица 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства наоружаних ракетним системима „нева М1Т“ у току је обука професионалног састава за руковање, борбену употребу и основно техничко одржавање система.

Циљ је унапређење оспособљености за ангажовање у стално задејствованим снагама за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије и извођење дефанзивне операције противваздухопловне одбране, а акценат је на практичном оспособљавању старешина и професионалних војника који су у претходном периоду примили дужности у јединици.

У складу с програмом обучавања, обухваћени су сви садржаји који се односе на тактику употребе и одржавање система, са тежиштем на припреми и извршењу гађања у складу с прописаним стандардима и нормама.

Реализацијом ове обуке, која се у јединици спроводи свакодневно уз праћење и вредновање рада послуга, обезбеђује се висок ниво способности за ангажовање у систему ПВО заједно с другим снагама Војске Србије, односно за противваздухопловну одбрану снага, важних објеката и рејона од дејства из ваздушног простора.

У наоружању 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, која је носилац ватрене моћи у систему ПВО, налази се широка палета противваздухопловних система, од савремених „ФК-3“ и „панцира“, до система „нева“ и „куб“ на којима је извршена модернизација, па су њихова интеграција и способност за усклађено деловање од изузетног значаја за ефикасну контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије.