Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.02.2024.

Положен венац на Авали поводом Дана државностиИзасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Гарде бригадног генерала Николе Дејановића, положио је данас венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали, поводом Дана државности Србије – 15. фебруара.

После церемоније полагања венца, уз почасни строј Гарде и интонирање државне химне, министар Селаковић уписао је у спомен-књигу:

„Слобода је била и остала и биће идеја водиља и главна вредност за коју су се бориле, боре и за коју ће се борити генерације грађана Србије напајајући се примером јунаштва српских устаника из 1804. и 1815. године и мудростима политичке и дипломатске вештине уставотвораца из 1835. године.

Српском народу и свим грађанима Србије држава је била и биће гарант слободе, а слобода шанса за развој и напредак. Живела Србија!“

Србија данас низом манифестација обележава Дан државности, у знак сећања на Сретење 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и у знак сећања на исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.