Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.02.2024.

Министар Вучевић отворио Центар за обуку и тестирање у Центру за разминирање у Великој МоштанициПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас Центар за обуку и тестирање/иновационо-едукативни парк из области противминског деловања у Центру за разминирање Републике Србије у Великој Моштаници.

Реч је о иновационо-едукативном парку изграђеном у некадашњем војном комплексу у Великој Моштаници.

Министар Вучевић истакао да је Центар за разминирање најбољи пример како, када су удружени различити сектори, односно организациони делови државе, у релативно кратком временском периоду може да се постигне добар и конкретан резултат. Он је, такође, изразио задовољство што је некадашњи војни објекат добио нови значај, нову вредност и нешто што је Србији било неопходно.

- Када говоримо о безбедности, не говоримо само о Војсци и Министарству одбране или само о Полицији и Министарству унутрашњих послова, већ је и Центар за разминирање исто важан део безбедности наше државе и наших грађана. За посебну похвалу и задовољство је чути да сте овај центар формирали као иновационо-едукативни, да радите на ширењу знања и оспособљавању оних који ће пружити бољу безбедност за све наше грађане – нагласио је министар Вучевић.

Он је изразио наду да ће у наредном периоду мапа Србије бити чистија, када је реч о местима која треба да буду санирана у домену рада Центра, додајући да нас то и обавезује према будућим генерацијама.

- Много година је прошло од различитих догађаја, од ратних дешавања, инцидената, акцидената. Мислим да грађани Србије заслужују да имају безбедну и сигурну државу. И да не тражимо увек нека административно-техничка образложења зашто нешто није урађено, него да то урадимо, да извадимо бродове остале из Другог светског рата, јер је довољно времена прошло да то можемо и треба да урадимо, као и оно што смо проживели кроз НАТО агресију 1999. године – истакао је министар Вучевић.

Министар одбране захвалио је свим донаторима, амбасадама, међународним организацијама и институцијама, које су помогле и које сарађују са Центром.
 
- Сарађујте, ширите знање. То је на корист и наше државе и посебно сам поносан на сарадњу између Центра за разминирање и Министарства одбране и Војске Србије. То је на понос целе државе, али и Министарства унутрашњих послова као карике у том једном и јединственом ланцу. Честитам свима и желим успешан рад, да склоните све што треба да се склони с наших њива, шума, пашњака и из наших градова, да нам сви грађани буду безбедни – поручио је министар Вучевић.

Директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија изразио је задовољство данашњим отварањем Иновационо-едукативног парка, чији је основни задатак развој обуке у области противминског деловања и иновативних решења уз могућности тестирања опреме.

- Част нам је што су Министарство одбране и Војска Србије препознали потребу Србије да се корак по корак, кроз усмерено деловање, подстакне и подржи развој хуманитарног разминирања. Унапређењем капацитета Центра за разминирање, као држава желимо да пошаљемо поруку да смо спремни да имплементирамо норме међународне заједнице и да полазници обуке могу бити обучавани у складу с најсавременијим захтевима – рекао је Гламочлија.

Он је истакао да ће задаци Центра за разминирање у наредном периоду бити, између осталог, извођење међународно признатих обука за потребе надлежних институција за хуманитарно разминирање у Србији те захвалио Влади Србије, Министарству одбране и Министарству унутрашњих послова, који су подржали јачање капацитета и модернизацију Центра, ради спровођења стручног усавршавања у складу с међународним стандардима за хуманитарно разминирање.

На данашњој свечаности, директор Центра за разминирање уручио је Плакету министру одбране за унапређење противминског деловања у Републици Србији и несебичну подршку и помоћ у раду и развоју Центра.

После презентације и обиласка просторија Центра за обуку и тестирање, министар Вучевић присуствовао је приказу опреме и средстава за разминирање.

У октобру 2023. године Центар за разминирање и Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије потписали су Споразум о обуци припадника Војске Србије у разминирању и уклањању неексплодираних убојних средстава у Центру за разминирање, без накнаде и у складу с потребама Војске Србије.

Свечаном отварању Центра за обуку и тестирање присуствовали су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Тиосав Јанковић, шефови кабинета потпредседника Владе и министра одбране Жарко Мићин и бригадни генерал Горан Момчиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора, представници наменске индустрије и домаћих компанија које се баве противминском делатношћу.