Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.02.2024.

Министар Вучевић на састанку Радне групе за активирање обавезе служења војног рокаПотпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић одржали су данас састанак са члановима Радне групе за стварање услова за активирање обавезе служења војног рока у Војсци Србије.

Састанку су присуствовали чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Члановима Радне групе презентоване су полазне основе и смернице министра одбране и начелника Генералштаба за даљи рад на изради више модела враћања обавезе служења војног рока и додељени тежишни задаци у наредном периоду.

На основу закључака данашњег састанка, Радна група ће наставити да ради на изради више предлога модела обавезног служења војног рока који ће бити представљени председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу до 1. маја ове године.

Подсећамо, почетком 2024. године Генералштаб Војске Србије покренуо је иницијативу и заједно са Министарством одбране предложио председнику Вучићу поновно увођење обавезе служења војног рока, с циљем подизања одбрамбених способности Војске Србије, кроз подмлађивање и унапређење попуне и обучености активног и резервног састава.

Предлог Генералштаба уследио је после детаљног разматрања опште безбедносне ситуације и савремених изазова са којима се суочава Република Србија као војно неутрална земља, који су наметнули потребу за прилагођавањем модела попуне Војске Србије, а који би омогућио јачање укупног регрутног потенцијала и оспособљавање већег броја грађана за одбрану наше земље.