Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.12.2023.

Отворена изложба у част јубилеја седам деценија Галерије Дома Војске Србије



Свечано отварање изложбе ,,Седам деценија посвећености - Галерија Дома Војске Србије 1953-2023“ поводом 70 година рада и трајања Галерије, уприличено је вечерас у Великој галерији београдског Дома Војске Србије.

Отварању изложбе присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал мр Горан Момчиловић, начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић и декан Факултета примењених уметности у Београду редовни професор др Горан Чпајак.

На изложби је приказано 70 репрезентативних дела ликовне и примењене уметности из богатог фундуса Уметничке збирке Дома Војске Србије, а чија су многа дела процењена културним добром.

Осврнувши се на седам деценија континуитета у раду Галерије, државни секретар Старовић истакао је да се обележавањем овог јубилеја придаје значај пажљиво грађеној и чуваној традицији „која је стуб и ослонац наше културе“.

- Традиција је темељ наше духовности, зато и не чуди што Министарство одбране и Војска Србије на овај начин брину о збирци ликовне уметности. Људи који носе униформу, осим војничких знања и вештина, поштују уметност. Она их надахњује и надограђује – рекао је државни секретар Старовић, најавивши да ће Војска Србије „поштујући традицију али и савремене токове уметности“ вратити могућност откупа дела значајних уметника наше ликовне сцене и на тај начин обогатити фонд Уметничке збирке Дома Војске Србије.

Прогласивши изложбу отвореном, државни секретар Старовић је истакао да Војска Србије слови за бастион патриотизма и храбрости, али и чувара традиције, културе и уметности нашег народа.

О историјату Галерије и њеној изложбеној делатности говорила је ауторка изложбе начелница Галерије Дома Војске Србије, виши кустос Јелена Кнежевић истичући да су први школовани сликари у Србији, излагали своја дела у Галерији Дома Војске Србије.

- Убрзо након првих излагања формира се и уметничка збирка, која данас броји приближно 1500 дела ликовне и примењене уметности. Рад Галерије је усмерен и на успостављање односа са установама и институцијама културе, али и појединцима, што наше галеријске просторе чини референтним местом за уметност, културу и изложбе, а томе у прилог говори и податак да између осамдесет и деведесет хиљада посетилаца годишње посети наше садржаје – рекла је виши кустос Кнежевић.

Галерију Дома Војске Србије и Факултет примењених уметности у Београду основао је Бранко Шотра, те се рад ове образовне институције додирује са Уметничком збирком Галерије Дома Војске. О историјској, али и садашњној вези ове две институције говорио је декан тог Факултета професор др Чпајак.

- Као редовни професор на Факултету примењених уметности, Бранко Шотра је мобилисао велики број уметника из тог времена и у овој Галерији организовао изложбе, па чак и оне интернационалног карактера. Та пракса је настављена, те смо овде имали велики број дипломских изложби, једна од њих је била и моја – рекао је професор др Чпајак, наглашавајући да слике у колекцији Галерије Дома Војске чине историју културе наше земље.

Пошта Србије је пригодном марком обележила седам деценија постојања Галерије Дома Војске Србије. Јубиларну марку је начелнику Управе за односе са јавношћу генералу Зоговићу свечано уручио Адам Софронијевић, директор „Србијамарке“ у „Пошти Србије“.

Галерија Дома Војске Србије годишње организује око тридесет изложби у свом простору, али и изван њега, широм Србије. Свечано отварање изложбе поводом обележавања седамдесет година постојања Галерије била је прилика и да Медија центар „Одбрана“ у знак захвалности додели признања за значајан допринос раду Галерије својим сарадницима. Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Биљана Пашић признања је уручила представницима Народног музеја Србије, галерије САНУ, господину Николи Кусовцу, као и представницима Народног музеја Зрењанин и задужбине „Момчило Момо Капор“.

Изложба ,,Седам деценија посвећености - Галерија Дома Војске Србије 1953-2023“ у просторијама Мале и Велике галерије биће отворена до 3. фебруара. 2024. године, а током њеног трајања стручна вођења кроз поставку планирана су 20. јануара 2024. године и 3. фебруара 2024. године  у 13.00 часова.