Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.05.2023.

Војска Србије на Спасовданској литији



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је вечерас Спасовданској литији којом је обележена слава града Београда, Вазнесење Господње - Спасовдан, а коју је предводио Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије.

На Спасовданској литији, већ традиционално, учествују припадници Гарде Војске Србије и кадети Војне академије, а у литији су били и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

На челу литије био је кивот са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског који је пренет из манастира Лелић код Ваљева у Вазнесењску цркву у Београду.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије корачали су централним престоничким улицама и уз највеће светиње - икону пресвете Богородице Тројеручице, икону Светог владике Николаја и Свето Јеванђеље.

Спасовданска литија започела је окупљањем у улици Краља Милана, а настављена је преко Трга Славија и Булевара Ослобођења све до Храма Светог Саве на Врачару, на чијем платоу је Патријарх Порфирије служио молебан и беседом се обратио окупљеном народу помоливши се за мир међу људима.

Током литије, на углу улица Краља Милана и Краља Милутина, служен је помен пострадалим ђацима у ОШ "Владислав Рибникар", пострадалима у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Пренос кивота са моштима Светог владике Николаја Жичког и Охридског из Ваљева у Београд испратили су, током јучерашњег дана, припадници Војске Србије са свештенством и монаштвом Епархије ваљевске из манастира Лелић код Ваљева, све до Вазнесењске цркве у Београду.

Спасовдан као градска слава утврђен је још 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд српском престоницом и узео Спасовдан за градску славу.