Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.05.2023.

На Војној академији отворена научна конференција „Наука у функцији одбране“



Научна конференција војних наука „ВојНа 2023” са темом „Наука у функцији одбране” отворена је данас на Војној академији Универзитета одбране. Дводневна конференција окупља више десетина експерата и научних радника из области војних, друштвених, природних и техничко-технолошких наука.

Свечаном отварању присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Војне академије пуковник ванредни проф. др Срђан Благојевић, начелник Школе националне одбрене "Војводе Радомир Путник" пуковник Мићо Сувајац, као и представници Министарства одбране и Војске Србије, Универзитета одбране и академске јавности наше земље.

Отварајући научну конференцију, државни секретар Старовић истакао је да ће, захваљујући томе што су војне науке у Србији и званично препознате у систему друштвених наука, Војска Србије и читав систем одбране бити у прилици да се снажније и брже развија.

– Наше је стратегијско опредељење мирно решавање свих спорова у региону, што потврђује и наше залагање за политику војне неутралности. Сложена безбедносна ситуација на глобалном и регионалном плану од нас захтева непрекидно јачање одбрамбених способности Војске Србије, која представља кључни фактор у нашој стратегији одбране. То су наши суштински изазови којима треба да се баве и војне науке и сви интелектуални потенцијали Војске Србије - рекао је државни секретар Старовић.

Осврнувши се на значај овог научног скупа, начелник Војне академије пуковник Благојевић издвојио је пет чинилаца који га одликују.

- Првенствено, његов значај огледа се у чињеници да је велики број еминентних стручњака из области војних наука, безбедносних и осталих сродних наука учествовао у концептуализацији и организацији овог скупа. Затим, скуп је значајан и по броју учесника и трећи се односи на континуитет са резултатима рада наших претходника – истакао је пуковник Благојевић, додајући да је њен значај и то што је истовремено и дијагностичка и прогностичка, и да се конференција први пут одржава у амбијенту у којем су војне науке препознате и признате у систему наука Републике Србије.

Начелник Департмана друштвено-хуманистичких наука Војне академије и председник Организационог одбора пуковник доц. др Саша Деветак истакао је да је научна конференција „ВојНА 23“ пети научни скуп о војним наукама у организацији Војне академије.

– Научна конференција је организована са циљем размене научних информација, ставова и погледа о теоријским и практичним аспектима развоја војних наука, сагледавања доприноса друштвено-хуманистичких, природно-математичких и техничко-технолошких наука у области безбедности и одбране и разматрања изазова и могућности имплементације научних сазнања у војној теорији и пракси – истакао је пуковник Деветак.

Осим уводних предавања начелника Војне академије ванредног проф. др Срђана Благојевића, професора емеритуса пуковника у пензији проф. др Момчила Сакана и ванредног професора пуковника др Срђана Старчевића, конференција је, у оквиру шест панела и кадетске секције, обухватила и више десетина научних саопштења о актуелним проблемима у оквиру три тематске целине. Теоријски и практични аспекти развоја војних наука – изазови и перспективе, обухватили су 33 научна саопштења, доприносу друштвено-хуманистичких наука у области безбедности и одбране, посвећено је 36 научних рукописа, док је о доприносу природно-матемачких и техничко-технолошких наука у области безбедности и одбране посвећено 35 научних радова.