Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.05.2023.

Састанак министра Вучевића са подсекретаром УН за мировне операције Лакроом и специјалном представницом генералног секретара УН Зијаде



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са подсекретаром УН за мировне операције Жан-Пјер Лакроом и специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом мисије УНМИК Каролин Зијаде.

Министар Вучевић изразио је задовољство због данашњег сусрета, истакавши да Србија посебну пажњу посвећује сарадњи са УН, нарочито у области мултинационалних операција, где ангажовањем припадника Војске Србије даје веома значајан допринос очувању мира у свету.

Министар одбране посебно је истакао ангажовање Војне болнице нивоа 2+ у мисији УН MINUSCA у Централноафричкој Републици, указавши да се по питању поменутог ангажовања суочавамо са извесним проблемима, али и да осим тога настојимо да одржимо потребне капацитете који одговарају захтевима те мисије.

Министарство одбране је, нагласио је министар Вучевић, прихватило концепт родне равноправности и настоји да, у складу са стратегијским документима УН за родну равноправност, повећа број жена на позицијама војних посматрача, штабних официра и у оквиру контингената.

Министар Вучевић истакао је да Србија припрема предлоге нових доприноса који би могли бити представљени током предстојећег министарског састанка УН посвећеног мировним операцијама у Гани, 5. и 6. децембра 2023. године, посебно у делу који се односи на организацију обуке из области мировних операција у Центру за мировне операције Оперативне управе Генералштаба Војске Србије.

Подсекретар УН за мировне операције Лакроа нагласио је да је веома задовољан досадашњом сарадњом УН са Србијом, нарочито истакавши њен допринос у очувању мира у свету кроз ангажовање Војске Србије у мултинационалним операцијама, пре свега војномедицинских снага у Војној болници нивоа 2+ у Централноафричкој Републици у MINUSCA, као и контингента у мисији UNIFIL у Либану.

Он је констатовао да се људство ангажовано у мисијама УН суочава са бројним изазовима и тешкоћама на терену, због чега је неопходно повећати мобилност и истакао потребе УН за недостајућим капацитетима, односно војном опремом и одређеним специјалностима, као што су хеликоптерске снаге и инжињеријске јединице. Уједно, нагласио је подсекретар Лакроа, због поменутих потреба, УН већ ради на јачању употребе дигиталних технологија, кроз реализацију обуке и ангажовање обавештајних стручњака, стратешку комуникацију и употребу беспилотних летелица и дронова.

Такође, истакао је да је за УН од изузетног значаја повећање броја жена у мултинационалним операцијама и захвалио Србији на доприносу који даје по том питању, уз очекивање да ће број жена ангажованих у мисијама УН у наредном периоду бити додатно увећан.

Овом приликом, подсекретар Лакроа упутио је позив министру одбране за учешће на министарском састанку УН посвећеном мировним операцијама у Гани, изразивши очекивање да ће Србија припремити предлоге нових доприноса из поменуте области који би додатно унапредили функционисање мисија на терену.