Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.05.2023.

Министар Вучевић и амбасадор САД Хил обишли изложбу у Новом Саду



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил обишли су данас изложбу „Америчка медицинска мисија за Србију и српску војску у време Великог рата 1914-1918.“ у Историјском архиву Града Новог Сада.

Обиласку изложбе присуствовао је и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Кроз поставку изложбе водио их је директор Историјског архива Петар Ђурђев, који је министру Вучевићу и амбасадору Хилу говорио о улози и значају америчких санитетских мисија и српског војног санитета у Великом рату.

Аутори изложбе су историчари Нада Петровић и Милан Тлачинац.

Изложбу је организовало „Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца“ и Историјски архив Града Новог Сада, уз подршку Министарства одбране.

Изложба „Америчка медицинска мисија за Србију и српску војску у време Великог рата 1914-1918.“ у Историјском архиву Града Новог Сада отворена је до 31. маја 2023.

Министар Вучевић и амбасадор Хил обишли су данас и изложбу у Историјском архиву – „Војне капе и шлемови од средине 19. века до данас“, коју су приредили аутори Зоран Вељановић и новосадски колекционар Дејан Крагић. Изложба, посвећена делу војничке историје и традиције, приказује више десетина музејских предмета хронолошки сложених према периодима, државама и родовима.