Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
18.04.2023.

Инжињеријска обука за савлађивање водених препрекa



На делу реке Саве код Шапца реализована је редовна кондициона обука припадника понтонирског батаљона из састава Речне флотиле за савлађивање водених препрека.

Ова обука је део комплексног обучавања које се у јединици спроводи током целе године ради одржавања високог нивоа оспособљености професионалног састава за пружање оперативне подршке борбеним снагама у извођењу операција у захвату унутрашњих пловних путева.

Током вишедневног оспособљавања припадници јединице амфибијске специјалности су увежбавали тактичке радње и поступке приликом савлађивања водене препреке на успостављеном десантном месту преласка. Увежбавани су безбедан и правилан утовар средстава на амфибијске транспортере, отклањање отказа и застоја на средствима и пловидба у различитим условима, уз примену мера маскирања и непосредне заштите јединице.

У оквиру обуке, реализована је и провера послуга амфибијских транспортера по прописаним стандардима за ефикасно савлађивање водене препреке, а остварени резултати су потврдили њихову одличну оспособљеност за извршавање задатака у складу са наменом јединице.

Реализацијом ове обуке и непрекидним усавршавањем у понтонирским батаљонима Речне флотиле обезбеђује се висок ниво обучености припадника јединице, што је, уз исправност технике, најважнији предуслов за ефикасно извођење инжињеријских дејстава на реци.