Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
02.02.2023.

Реализација летачке обуке



На војном аеродрому „Морава“ и у ширем рејону Краљева у току је редовна обука припадника Ратног ваздухопловства и ПВО за извршавање летачких задатака на хеликоптерима Ми-35 и „гама“.

Обука је део планског оспособљавања које се реализује у циклусима током целе године ради одржавања и подизања нивоа оспособљености летачких посада за борбену употребу ових хеликоптера.

Пилоти у овом периоду увежбавају технике и процедуре приликом групног летења на малим висинама, слетања и полетања на необезбеђеном терену, као и извиђања и претраге терена у повољним и у условима смањене видљивости, удара ветра и кише, који отежавају извршавање задатака. У процес летачке обуке активно је укључен технички састав хеликоптерске ескадриле који врши специјалистичке техничке прегледе ваздухоплова, провере функционалности мотора, радио-навигацијске опреме и наоружања.

Сталном обуком на хеликоптерима Ми-35 и „гама“ обезбеђује се врхунска обученост професионалног састава и готовост за пружање ваздухопловне ватрене подршке снагама Копнене војске у извођењу операција, као и за извршавање задатака извиђања и транспорта ваздушним путем.