Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
30.01.2023.

Штабни разговори са делегацијом Генералштаба Оружаних снага Републике Француске



Делегација Генералштаба Оружаних снага Републике Француске, на челу са начелником евроатлантске дивизије контраадмиралом Ликом Реналом, борави у посети Београду ради билатералних одбрамбених консултација.

Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић је, пре званичних разговора, примио француску делегацију и изразио задовољство због њихове посете и очекивање да ће разговори представљати прилику за одређивање даљих праваца и унапређење билатералне војне сарадње. Пуноправно чланство у Европској унији, истакао је помоћник Бандић, представља приоритет спољне политике и стратешко опредељење Републике Србије за који очекујемо наставак француске подршке.

Начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица је, током разговора, рекао да је сарадња у области одбране између Србије и Француске развијена, као и да је у последње четири године реализован велики број активности са француском страном, укључијући и активности на високом нивоу. Као подршку даљем јачању одбрамбене сарадње, пуковник Свјетлица истакао је опредељење за даљи развој војно-војне сарадње и обуке, која ће пратити унапређење војноекономске сарадње.

Начелник евроатлантске дивизије Генералштаба Оружаних снага Републике Француске контраадмирал Лик Ренал захвалио је на пријему у Министарству одбране Републике Србије, као и за спремност за отворене разговоре. Током разговора, он је истакао да је француска страна опредељена за наставак билатералне војне сарадње у областима од заједничког интереса.

Током консултација анализиране су активности и усаглашен је План билатералне војне сарадње за 2023. годину.