Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
30.01.2023.

Štabni razgovori sa delegacijom Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske



Delegacija Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske, na čelu sa načelnikom evroatlantske divizije kontraadmiralom Likom Renalom, boravi u poseti Beogradu radi bilateralnih odbrambenih konsultacija.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić je, pre zvaničnih razgovora, primio francusku delegaciju i izrazio zadovoljstvo zbog njihove posete i očekivanje da će razgovori predstavljati priliku za određivanje daljih pravaca i unapređenje bilateralne vojne saradnje. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji, istakao je pomoćnik Bandić, predstavlja prioritet spoljne politike i strateško opredeljenje Republike Srbije za koji očekujemo nastavak francuske podrške.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica je, tokom razgovora, rekao da je saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Francuske razvijena, kao i da je u poslednje četiri godine realizovan veliki broj aktivnosti sa francuskom stranom, uključijući i aktivnosti na visokom nivou. Kao podršku daljem jačanju odbrambene saradnje, pukovnik Svjetlica istakao je opredeljenje za dalji razvoj vojno-vojne saradnje i obuke, koja će pratiti unapređenje vojnoekonomske saradnje.

Načelnik evroatlantske divizije Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske kontraadmiral Lik Renal zahvalio je na prijemu u Ministarstvu odbrane Republike Srbije, kao i za spremnost za otvorene razgovore. Tokom razgovora, on je istakao da je francuska strana opredeljena za nastavak bilateralne vojne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Tokom konsultacija analizirane su aktivnosti i usaglašen je Plan bilateralne vojne saradnje za 2023. godinu.