Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.01.2023.

Састанак министара Вучевића и Весића о реконструкцији зграде Команде Ратног ваздухопловства и ПВО



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се данас са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем у Команди Ратног ваздухопловства и ПВО, са којим је разговарао о реконструкцији тог здања у Земуну.

Састанку је присуствовао командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, који је присутне упознао са стањем зграде Команде Ратног ваздухопловства и њеним историјатом, као и директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић која је представила кључне сегменте на изради пројекта и указала на значај тог здања и важност његове реконструкције.

На састанку је сагледан досадашњи рад на пројекту реконструкције зграде и договорене су мере које ће бити предузете у наредном периоду како би се згради Команде Ратног ваздухопловства и ПВО вратио првобитни сјај.

Зграда Команде у Земуну саграђена је 1936. године на месту некадашње Војне команде и једно је од значајнијих дела модерне архитектуре. Изграђена је према пројекту архитекте Драгише Брашована, док је статички прорачун и надзор вршио познати српски научник Милутин Миланковић.

Током НАТО агресије 1999. године зграда је оштећена, а у периоду од  2000. до 2001. године извршена је делимична реконструкција дела објекта.

Завод за заштиту споменика културе Града Београда израдио је техничку документацију санације, реконструкције и адаптације зграде Команде Ратног ваздухопловства и ПВО.