Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.12.2022.

Министар Вучевић обишао припаднике Речне флотиле



Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић обишао је данас припаднике Речне флотиле у новосадској касарни "Александар Берић". Министар Вучевић рекао је да је ово била прилика да се увери  у опремљеност, обученост, али и у морал припадника  Речне флотиле.

- Мени је добро познат рад ове јединице из неког претходног периода, а сада наравно и са позиције Министарства одбране стекао сам детаљнији увид у прецизније податке. Оно што је најбитније јесте да је Речна флотила, уз све оне изазове са којима се суочава и које треба да решавамо у наредном периоду, и о којима не треба ћутати него треба отворено разговарати,  оспособљена, обучена, спремна и одважна да чува наше реке и пловне путеве, и да је Србија и са тог аспекта безбедна и суверена држава - истакао је министар Вучевић.

Министра одбране у новосадској касарни дочекао је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, док је командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић упознао министра о намени и задацима које извршавају јединице Речне флотиле на пловним путевима Србије.

Министар Вучевић присуствовао је приказу дела обуке пловних јединица током које је изведен маневар борбене групе речних вишенаменских бродова, док је на тактичко-техничком збору приказан део наоружања и војне опреме рода речних јединица и инжињерије којима је опремљена Речна флотила.
 
Обилазећи спомен-собу Речне флотиле приказан је део историјата јединице из периода Шајкашког батаљона из 19. века, чију традицију јединица и данас баштини, као и догађаји из периода Првог и Другог светског рата са посебним освртом на херојство посаде Краљевског брода Драва и његовог команданта Александра Берића из времена Априлског рата 1941. године по коме касарна у Новом Саду, од 2008. године, носи име.