Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
05.12.2022.

Обука за штабне официре у мировним операцијама



У бази „Југ“ код Бујановца претходне три недеље је реализован међународни курс за штабне официре Уједињених нација, који су похађали припадници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова и оружаних снага из осам страних земаља.

Организатор курса је Центар за мировне операције Оперативне управе Генералштаба Војске Србије, а полазници су се током тронедељне обуке оспособљавали за рад на штабним дужностима у мировним операцијама у складу са процедурама и стандардима Уједињених нација.

Програм обуке је моделован тако да обухвата основне аспекте функционисања интегрисаних мисија УН, упознавање са процесом планирања у војној компоненти мисије, штабним функцијама и процедурама, а значајан део курса био је посвећен разматрању искустава из учешћа у актуелним мировним операцијама. 

Центар за мировне операције је од 2015. године сертификован за извођење овог курса по стандардима и процедурама Уједињених нација. Велико међународно интересовање за учешће на курсу потврда je квалитета обуке и припрема које Војска Србије спроводи за потребе учешћа у мировним операцијама.