Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
24.11.2022.

Састанак са делегацијом Министарства војске Републике Француске



Делегација Генералне дирекције за стратегију и међународне односе Министарства војске Републике Француске, коју предводи вицеадмирал Кристоф Лика, борави у посети Републици Србији ради одржавања редовних консултација у области политике одбране. Тим поводом данас је одржан састанак са делегацијом Министарства одбране Србије коју је предводио помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић.

Током састанка са француском делегацијом, размењена су мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана, као и о актуелним безбедносним темама и дешавањима.

Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић истакао је опредељење Србије да са Француском, као стратешким партнером, настави да негује и унапређује блиске односе у свим областима од обостраног интереса. Томе у прилог иде и узлазни тренд билатералне војне сарадње, која је уједно и интезивна и садржајна.

Бандић је нагласио да пуноправно чланство у Европској унији представља приоритет спољне политике и стратешко опредељење Србије. Он је рекао да Министарство одбране то опредељење операционализује кроз приметан допринос мисијама и операцијама под окриљем Заједничке безбедносне и одбрамбене политике Европске уније.

Вицеадмирал Лика сагласио се о успешности сарадње у области одбране и пренео намеру француске стране да је додатно унапређује у наредном периоду. Он је поновио подршку Француске Србији у процесу приступања Европској унији.

Саговорници су констатовали да су отворене нове могућности за унапређење билатералне војне сарадње. Истакли су да је од кључног значаја очување мира и стабилности у региону Западног Балкана.