Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.09.2022.

Обележен Дан рода артиљеријско-ракетних јединица



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас на свечаности поводом Дана рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства у касарни „Бањица“ да смо поносни на нашу историју и да чувамо традиције, али да му је посебно задовољство  што наше јединице данас могу да се похвале новим системима, какви су ФК-3 и „панцир“.

Честитајући празник, он је подсетио на почетак славне историје наших артиљераца.

- Те давне 1915. године догодило се нешто што је заиста ушло у историју, не само нашег Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, већ читавог света. „Дрхтала ми је рука да не смем да промашим“, речи су Радоја Раке Љутовца, који је тог 30. септембра срушио топом авион изнад Крагујевца. Чуо сам и данас у строју и видео неке од вас који сте испаљивали ракете из најновијих система наше противваздухопловне одбране. Ваша рука не сме да задрхти, јер браните небо наше отаџбине. На вас, људе у овом строју, и све у систему наше одбране рачунамо као на један штит који штити земљу од сваког изазова који може да нам се догоди - рекао је министар Стефановић.

Министар одбране подсетио је да су припадници наших артиљеријско-ракетних јединица својим подвизима показали целом свету шта је Србија.

- Бранили су артиљерци небо изнад наше отаџбине одлучно одувек, не одступајући од тог задатка без обзира каква се сила на нас намерила, не обесхрабрујући се ни на тренутак то што су непријатељи били далеко надмоћнији. Напротив, били су одлучни, надљудски храбри, домишљати. Својим подвизима показали су целом свету шта је Србија, од чега је саткана и колико уме и хоће да брани своје. Поносни смо на нашу историју, али моје задовољство је што се, поред традиција које чувамо, заиста трудимо да градимо бољу будућност за свој народ. Наше артиљеријско-ракетне јединице данас могу да се похвале и новим системима, какви су ФК-3 и „панцир“, и свим системима које брижљиво негујете попут „куба“ и „неве“- рекао је министар Стефановић.

Улагање у Војску Србије, како је рекао министар Стефановић, наставиће се и у наредном периоду.

 - Хоћу да вам кажем да је Србија данас заиста поносна што вас има, али смо поносни и зато што са председником Вучићем на челу можемо да кажемо да ћемо наставити да инвестирамо у нашу војску, како у нашу индустрију, тако и у системе које набављамо из иностранства. Хоћемо да наше јединице буду опремљене и да наши војници, подофицири, официри не буду опремљени само својом храброшћу, срцем и снагом, већ и савременим системима, којима ће бранити не само небо наше отаџбине, већ спречити свакога да макар и помисли да може олако да угрози безбедност и сигурност Србије и њеног народа - рекао је министар Стефановић.

Министар одбране рекао је да за наше артиљерце не постоји задатак који неће извршити у одбрани наше земље.

 - Желим још једном да вам се захвалим што сте увек ту за Србију, за свој народ и зато што знам да за вас не постоји задатак који нећете извршити у циљу одбране наше земље. Још једном честитам вам од срца Дан рода, вама и вашим породицама свако добро. Живела Војска Србије живела Србија - рекао је министар Стефановић.

На данашњој свечаности, министар Стефановић уручио је најбољим појединцима стимулативне мере додељене поводом празника, а данашњу свечаност обележио је и дефиле јединица. Поводом Дана јединица АРЈ за ПВД, министар Стефановић положио је венац на спомен-обележје погинулим припадницима рода АРЈ за ПВД. Венац је положила и делегација Ратног ваздухопловства и ПВО коју је предводио командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, као и некадашњи команданти јединица.