Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.09.2022.

Министар Стефановић за РТС: Нови официри велико појачање за Војску Србије



Свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије биће одржана данас у 10 часова, испред Дома Народне скупштине Србије. Министар одбране Небојша Стефановић наводи за РТС да је нових 135 официра који ће бити промовисани, велико појачање за Војску Србије (ВС) и да показују све већу заинтересованост за војни позив.

У прве официрске чинове биће промовисано укупно 135 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА, међу којима је осам кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Небојша Стефановић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекао да су нови официри током свог школовања прошли око 50 различитих испита и били на осам до 20 различитих теренских задатака.

"Мени је драго да видим да су они постизали и добре резултате јер када погледате да је то преко 50 испита за четири, пет или шест година у зависности да ли су у копненој војсци, ваздухопловству или Војномедицинској академији и од осам до 20 одлазака на терен", наводи Стефановић и додаје да је све то озбиљна припрема за све оно што очекујемо од њих, а то је да штите и бране своју земљу у сваком тренутку.

Указао је да је нових 135 официра који ће бити промовисани, велико појачање за Војску Србије (ВС) и да показују све већу заинтересованост за војни позив.

Имамо огромну палету занимања, додаје он, која могу да задовоље младе људе уз добре плате и могућност да напредују у служби и стичу нова знања и вештине.

"Имамо заиста велику палету могућности. У војсци имате озбиљну могућност за кадровско и каријерно напредовање зато што млади људи када дођу код нас могу бити инжењери, могу да раде у Војнотехничком институту, могу да буду део пројеката којим ће створити нове летелице, тенкове, авионе, ракете. Дакле, утичу на то како ће способност војске изгледати у будућности", каже Стефановић.

Додао је да се војска бори да млади, квалитетни и способни људи нађу своје место у војсци, био да су лекари, инжењери, информатичари, тенкисти, артиљерци.

"Трудимо се да привучемо све, треба нам и пилот и тенкиста, пешадинац и лекар. Али нам, требају и они који ће бити у артиљерији, пешадији, специјалним јединицама наше војске. Наравно да је то борба, али ако им пружите пристојну плату, ако им дате једну врло јефтину цену квадрата стана у ком ће градити своју породицу и живот у будућности то је подстицај младим људима да дођу у редове наше војске", каже Стефановић.

Он је истакао да Министарство дугује велику захвалност председнику Вучићу који, како је рекао, добро разуме шта су потребе војника, и који је одобрио повећање плате од 25 одсто за војнике од јануара.

Указао је и да је Војска Србије потпуно модернизована.

"Купили смо нове авионе, хеликоптере, артиљеријско-ракетне системе, опрему, да унапредимо и модернизујемо све оно где раде", каже министар.

Указује да заинтересованост младих људи за војску расте сваке године.

"Зато што виде да њихова војска јача, а војска јесте гарант снажне и суверене Србије", закључио је Стефановић.