Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
25.07.2022.

Министар Стефановић: Веће ангажовање војске у инжињеријским радовимаПотпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас припаднике Треће бригаде Копнене војске у касарни „Топлички устанак“, као и припаднике ангажоване на уређењу корита реке Топлице у Куршумлији. Он је том приликом рекао да је инструкција председника Србије Александра Вучића да се повећа улога Министарства одбране и Војске Србије у инжињеријским радовима који се изводе у нашој земљи.

- Драго ми је да видим јако добру сарадњу локалне самоуправе и Војске овде. Припадници нашег 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде овде су за седам, осам радних дана озбиљним радом, не обазирући се на ово тропско време у нашој земљи, успели да очисте велики део корита реке, односно цео овај правац од неких 400, 500 метара до сада, а у наредним данима завршиће преостали део посла – рекао је министар Стефановић.

Како је рекао, овакви радови су још један од начина и да Војска Србије развија своје способности.

- Разговарао сам и са председником Вучићем и његова идеја и инструкција је да повећамо улогу Министарства одбране и Војске Србије у инжињеријским радовима који се изводе у Србији. Овде можете да видите и неке од новонабављених машина за нашу војску и ми желимо да са нашим инжињеријским капацитетима помогнемо где год можемо, тамо где локалне самоуправе то не стижу због недовољног капацитета комуналних предузећа, па чак и у изградњи путева, уређењу и свему ономе што Војска може да уради – рекао је министар Стефановић.

Он је изразио задовољство што Трећа бригада разуме да је важно да Војска буде на располагању свом народу у свим ситуацијама.

- Војска је увек уз свој народ и увек је ту када је тешко, када је потребна помоћ, и увек знате да можете да рачунате на људе у униформи. Драго ми је да сам данас имао прилику да се поново уверим да то цела Трећа бригада разуме, да знају да је улога Војске да буде на располагању свом народу у свим ситуацијама – рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да се приликом обиласка обуке припадника Треће бригаде у касарни „Топлички устанак“ уверио да је то један од најсолиднијих делова наше војске.

- Имао сам прилику данас да видим и наше механизоване батаљоне и једну малу показну вежбу коју су извели, укрцавање, искрцавање и  овај део овде заиста је кор наше војске. Овде сте могли и да видите професионалне војнике који су ангажовани у помоћним радним групама, поред ових момака који управљају машинеријом. Значи они су не само у борбеним возилима, већ и у оваквим возилима инжињерије где дају све од себе да помогнемо људима на време да се не деси нека бујична поплава, па да онда зачепљено корито реке буде заиста проблем. Хоћу још једном да се захвалим свим људима који учествују у овоме и председнику општине, и команданту Треће бригаде и свим људима из инжењерије, потпуковнику Миленковићу, и свима који су учествовали овде у радовима, јер су заиста у претходних седам, осам дана показали колико су чврсти, озбиљни и решени  – рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да ће се управо због тога наставити инвестирање у нашу војску.  

- Трудићемо се и да модернизујемо, унапредимо њихову опрему и наоружање, а разговарао сам са председником и о томе да у наредном периоду, уколико то економска ситуација земље буде дозвољавала, имају и повећање плата, јер је то важан фактор и у привлачењу нових војника, али и наравно у задржавању постојећих – рекао је министар Стефановић, који је и овом приликом позвао младе да се пријаве на добровољно служење војног рока и постану након тога припадници наше војске.

Приликом данашњег обиласка министра Стефановића у касарни „Топлички устанак“ дочекао је командант Треће бригаде копнене војске пуковник Драган Антић, док им се у обиласку радова придружио и председник општине Куршумлија Војимир Чарапић.

Он је истакао да ово није прва сарадња припадника војске и општине Куршумлија.

- Раније смо сарађивали на санирању последица од поплава, а ово је први пут да делујемо превентивно. Знате да је куршумлијска територија  једна од највећих, има највише путева, а комунално предузеће не може да постигне све. Заједничком сарадњом иде доста брже и надам се да ћемо и у будућности наставити са оваквим радовима- рекао је председник општине Куршумлија.

По завршетку обиласка јединица, министар Стефановић посетио је и манастир Светог Николе, најстарију задужбину Стефана Немање, где га је дочекао јеромонах Симеон.