Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.06.2022.

Војна репрезентација Србије победник „13. CISM Футсал куп за мир“Екипа Министарства одбране и Војске Србије победник је „13. CISM Футсал куп за мир“ који је од 20. до 24. јуна одржан у Спортско-пословном центру „СПЕНС“ у Новом Саду. Турнир који је данас свечано затворен организовала је Делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове (CISM). Поред екипе домаћина на традиционалној војној спортској манифестацији учествовали су тимови оружаних снага Босне и Херцеговине, Словеније, Северне Македоније и Црне Горе.

У последњој одлучујућој утакмици састале су се екипе Србије и Босне и Херцеговине. Након  нерешених 1:1 на полувремену, војна репрезентација Србије славила је резултатом 3:2 и завршила турнир као победник, са максималним бројем бодова.
 
Сребрна медаља отишла је у руке тима из Босне и Херцеговине, док је бронзу освојила репрезентација Црне Горе, четврто место заузела је Словенија, а тим Северне Македоније турнир је завршио на петом месту.

Након одиграног турнира уследила је свечана церемонија затварања на којој су пехаре и медаље најбољим екипа, као и медаље за учешће, доделили командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић заједно са пуковником Ричардом Емехом званичним представником Међународног савета за војне спортове, пуковником Невзатом Варолом званичним делегатом CISM за футсал, потпуковником Јаном ван Дел Долом спортским директором CISM и вршиоцем дужности шефа делегације Републике Србије при CISM потпуковником др Негованом Иванковићем.
За најбољег голмана турнира проглашен је Матеј Лукић из војне репрезентације Босне и Херцеговине коме је пехар уручио капетан бојног брода Љубиша Марковић. Два најбоља голгетера турнира су Лука Марковић из Црне Горе и Алекса Пешић из екипе Србије, а пехар им је доделио потпуковник Јан ван Дел Дол. Алекса Пешић проглашен је и за најбољег играча „13. CISM Футсал куп за мир“ коме је признање уручио пуковник Невзат Варола у пратњи нашег прослављеног репрезентативца Милоша Красића.

Званични представник Међународног савета за војне спортове пуковник Ричард Емеха истакао је да је турнир обележен сарадњом, спортским понашањем, и што је најважније, пријатељством.
- CISM ће наставити да улаже напоре да кроз спорт допринесе изградњи мира и превазилажењу различитости које би нас могле раздвајати. Са задовољством се захваљујем делегацијама оружаних снага нација окупљених на овом догађају и честитам вам свима на посвећености спорту и миру, као и на дисциплини коју сте показали током догађаја. Будите сигурни да је свет CISM заиста поносан на вас. Четири дана спортских и културних активности у Србији протекла су фасцинантно – рекао је званични представник Међународног савета за војне спортове и изразио захвалност земљи домаћину, организационом одбору и шефовима делегација као и судијама и спортистима на добром суђењу и вештим наступима.
 
Пуковник Емеха, затим је и званично прогласио „13. CISM Футсал куп за мир“ затвореним.
Вршилац дужности шефа делегације Републике Србије при CISM потпуковник Иванковић, на церемонији затварања, уручио је захвалнице сарадницима у организацији купа: Првој бригади Копнене војске, Војној академији, Управи за односе са јавношћу Министарства одбране, Медија центру „Одбрана“, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину Војводине, Граду Новом Саду, Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта Војводине,  Туристичкој организацији Војводине, Туристичкој организацији Новог Сада, Спортском и пословном центру „Војводина - СПЕНС“, Хотелу „Путник“, Фудбалском савезу града Новог Сада, Удружењу „Фолклорика“ Нови Сад и Фудбалском клубу „Професор Болесников“ из Новог Сада.