Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.06.2022.

Министру Стефановићу додељена плакета Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца



Потпредседник Владе Србије и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас отварању изложбе „У години јубилеја - 110 година Први балкански рат“ у Дому Народне скупштине, где му је уручена Плакета у знак признања за допринос у очувању светлих традиција добровољачког покрета Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца. Он је том приликом истакао да никада не смемо да заборавимо историју нашег народа и да је она важна да бисмо данас, али и сутра умели да градимо бољу будућност на овим просторима.

Статуета Војвода Вук, као највише признање Удружења, додељена је председнику Републике Србије Александру Вучићу, коју је у његово име примио генерал полиције у пензији Милорад Вељовић, док је плакета додељена и председнику Народне скупштине Ивици Дачићу и државном секретару у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорану Антићу. Министар Стефановић, који се обратио у име свих лауреата, захвалио се Удружењу ратних добровољаца  1912-1918, њиховим потомцима и поштоваоцима што неуморно чувају српску традицију.
 
- Када добијете признање од оних који неуморно чувају традицију нашег народа и одлучно не дозвољавају да она избледи и да се заборави, онда је заиста велика част, али и уједно обавеза да и у наредном периоду још више заједнички радимо на свему томе. Заједно смо обележили Дан победе у Првом светском рату у нашем Војном музеју и, морам да кажем, да сте сви ви дивни људи, потомци сјајних српских ратника са великом љубављу и тамо предано радили да се хероји никада не забораве и да могу да почивају у миру, знајући да их њихов народ и њихова држава никада неће заборавити. То је циљ и ове изванредне изложбе у Дому Народне скупштине да се у години када прослављамо 110 година од победе у Првом балканском рату подсетимо и свих подвига славне српске војске. Била је предвођена у том рату и Радомиром Путником, Степом Степановићем, Петром Бојовићем, Божидаром Јанковићем, а прикључио јој се и огроман број добровољаца. Ти људи су се неустрашиво борили за ослобађање. Многи од њих управо у овим ратовима стасавали у огромне хероје и војсковође који ће и у годинама после тога ослобађати и бранити Србију - рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио да не само да су се изборили за слободу и за јужну и за Стару Србију и за Косово и Метохију , већ је Србија из овог рата изашла као најмоћнија држава на Балкану, како су то хроничари и забележили.
 
- Нажалост, према неким од ових великих имена из наше војске још за време њиховог живота нисмо се увек односили онако како заслужују. Били смо и неправедни према њима штавише, а неке смо готово заборавили протоком времена, а ништа од тога суштински нисмо као народ смели да дозволимо да се догоди. Сви они су уткали своје животе у ову земљу, оставили је слободном будућим генерацијама и уписали се великим словима у историју. И ту историју нашег народа никада не смемо да заборавимо. Она је важна да бисмо данас, али и сутра умели да градимо бољу будућност на овим просторима. И управо балкански ратови су и добар и лош пример за то - рекао је министар Стефановић.
 
Како је истакао, Први ослободилачки јасно је показао да се уједињени балкански народи могу изборити за слободу и да изграде бољи живот на овим просторима, док је Други показао шта су разорне последице потпиривања разлика и раздора.

- Баш зато, Србија данас не сме да заборави своју историју, не сме да стане са одбраном својих националних интереса и мора и да поштује све оне који су се за то борили, али и да поштује комшије, нудећи иницијативу председника Вучића „Отворени Балкан“ која подразумева и економске и друге облике сарадње у циљу развоја и стварања квалитетнијег живота за људе на овим просторима, упркос онима који покушавају да инсистирају на острашћеним разликама и да нас гурају само у већи јаз. Ми желимо да заједнички будемо на правом колосеку модерне, развијене и богате Европе. Управо знајући колико смо скупу цену платили за слободу нашег народа, ми данас остајемо чврсто опредељени да јачамо своју војску и своју државу са циљем, баш као што је то рекао генерал Ступар, да је никада не употребимо, а да она увек буде ту, да буде гарант наше  независности и самосталности - рекао је министар Стефановић.
 
Отварајући изложбу председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је велико задовољство да Скупштина учествује у организацији ове изложбе.

- Народна скупштина је право место за овакву изложбу и најбоље место са којег желимо да оживимо сећање на један од најславнијих периода нашег народа и наше државе. Народна скупштина је симбол наше државности и народне воље да гради слободну и независну Србију. И зато је овде право место да се после 110 година подсетимо и поклонимо свима који су далеке 1912. године кренули у заокруживање наше државне независности и самосталности, и коначног ослобађања од Османске окупације - истакао је председник Народне скупштине Дачић.

Рецензент изложбене поставке генерал-мајор у пензији Милорад Ступар изразио је наду да ће изложбу више испратити млади него старији људи.

- Бојим се да мало грешимо у васпитавању наше младежди у упознавању српског херојског народа, народа који је увек био на правој страни историје, народа који је стално своју слободу плаћао високом ценом најбољих синова, давао слободу другим народима, а ми нисмо све то рекли колико треба младим људима - рекао је Ступар.