Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.06.2022.

Војници генерације "јун 2022" положили заклетву



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву полагању заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације "јун 2022" и полазника Курса за подофицире Ратног ваздухопловства и ПВО. Честитајући им положену заклетву, министар Стефановић рекао је да је овим младим људима заједничка смелост да покажу колико искрено воле своју земљу.

- Ови млади људи данас су дали реч да ће чувати сваку стопу наше слободне и вољене земље. Желим да вас подсетим да је наша Србија животима одбрањена и љубављу сачувана. Историја нашег народа историја је и наше војске. Пре вас ову свету војничку заклетву полагале су све наше славне војсковође, надалеко познате у светској историји. Вратио сам се из Париза где сам био неколико дана и могу да вам кажем да је неописив понос бити Србин у Паризу када видите са колико поштовања се односе према нашим прецима, херојима, који су заједно са њима војевали у Првом светском рату. Имао сам прилике да видим и Српско војничко гробље, надомак Париза, где се налази  више од 700 хумки наших предака. Хероји српске војске заједно су са Французима раме уз раме јуришали и борили се за слободу, након чега су их рањене и изнемогле пребацивали у Француску да их тамо лече. Један број њих, односно ових више од седам стотина, заувек је остао да почива на француској земљи – рекао је министар Стефановић.

Министар одбране истакао је да је изузетно поносан што и данас за припаднике наше војске свуда имају само речи хвале.

- Сваки наш војник који се налази било где у свету и сваки наш војник  који у нашој земљи обавља овај тежак и озбиљан, рекао бих, и најтежи, али и најчаснији, посао, има поштовање. Не постоји човек који је срео негде српске војнике на задатку, а са којим сам разговарао, да ми није рекао колико су професионални, озбиљни и колико завређују поштовање. Данас у Ваљеву желим да кажем колико сам поносан и на све вас који сте дошли да добровољно служите војни рок и вас који сте се одлучили да из грађанства, након овог курса, постанете подофицири Ратног ваздухопловства. Једна ствар вам је заједничка смелост да покажете колико искрено волите своју земљу, да покажете да сте прави војници наше Србије – рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да њихово опредељење да дођу у нашу војску заслужује поштовање целе земље.

- Наше старешине су се потрудиле да створе оптималне услове за обуку и желим да се захвалим свим људима који учествују у томе. Имао сам током претходних годину и по дана прилику да видим са колико пажње, колико енергије и посвећености раде на томе да сваког обуче да брани и чува своју Србију, али и да их пазе као очеви и мајке. Ви знате да смо ми земља која је војно неутрална, земља која неће да води туђе ратове, која чува своје и жели да једине борбе које води буду оне за јачу економију, веће плате и пензије, нове фабрике и нова радна места. И зато хоћемо да смо једна од најопремљенијих војски за земљу наше величине, да бисмо могли да будемо свој на своме и доносимо одлуке искључиво у интересу нашег народа. Поштујемо све друге, али волимо једино нашу Србију – рекао је министар Стефановић, истичући да је јака Војска гарант мира и стабилности наше земље.

Он је рекао и да је убеђен да ће млади који су данас положили заклетву из војске, уз војничке вештине, понети и лепе успомене којих ће се радо сећати.

- Хоћу да вам се захвалим још једном и да вам кажем да сам сигурам да ћете ово време које ћете провести у војсци памтити до краја свог живота. Имаћете много лепих успомена. Сви ми који смо некада служили војску врло се радо сећамо тих дана. Будите поносни на то што носите униформу своје војске и своје Србије, јер речи које сте дали нису само слова на папиру. Речи које сте изговорили су завет отаџбини на верност и љубав и те речи ће остати урезане у ваше срце заувек. Будите поносни војници и немојте заборавите да је Србија наша једина отаџбина – рекао је министар Стефановић.

У наставку свечаности у ваљевској касарни, министар Стефановић присуствовао је и потписивању текста свечане заклетве, што је и била прилика да разговара са војницима и њиховим породицама. Командант свечаности био је пуковник Саша Стојиљковић, командант  2. центра за обуку у Ваљеву.

Данашњој свечаности присуствовали су и командант Команде за обуку генерал-мајор Жељко Петровић, начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, главни подофицир Војске Србије заставник прве класе Ненад Стевић, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, представници локалне самоуправе и Српске православне цркве.