Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
25.05.2022.

Завршена обука овлашћених лица из субјеката планирања одбране



Овлашћеним лицима из субјеката планирања одбране данас су уручене потврде о успешно завршеној општој и стручно-специјалистичкој обуци из области планирања припрема за одбрану у Дому Гарде Војске Србије на Топчидеру.
Начелник одељења за  планирање припрема за одбрану пуковник др Снежана Васић честитала је на успешно завршеној обуци  и указала на значај препознавања припрема за одбрану земље и активно учешће у реализацији свих наставних тема.
 
Пуковник Васић је полазницима обуке пожелела успешан рад на даљој изради сопствених планова одбране са уверењем да ће се им стечена знања помоћи у изналажењу најбољих решења да плански и организовано одговоре на савремене безбедносне изазове, ризике и претње и на тај начин обезбеде несметано функционисање у ратном и ванредном стању.
Потврде о успешно завршеној обуци добило је 144 од укупно 156  пријављених лица.
 
Циљ обуке био је стицање и проширивање постојећих теоријских и практичних знања лица која обављају послове организовања, планирања и спровођења припрема за одбрану у субјектима планирања одбране.
 
Општу обуку и стручно-специјалистичку обуку реализовали су  предавачи-стручна лица из организацијских целина Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова и Министарства за државну управу и локалну самоуправу.
Позиви за присуство обуци упућени су државним органима, органима државне управе- министарства, посебним организацијама, осталим државним органима, АП Војводини и јединици локалне самоуправе (Град Београд) као и великим техничким системима из надлежности Управе за обавезе одбране и Регионалног центра Министарства одбране Београд.
 
У току је и стручно-специјалистичка обука из области планирања припрема за одбрану субјеката планирања одбране из територијалне надлежности регионалних центара МО Нови Сад, Ваљево, Крагујевац и Ниш.
После реализације свих наставних тема, полазницима ће се уручити потврде о успешном завршетку обуке. На тај начин ће се створити предуслови да сви субјекти од значаја за одбрану у Републици Србији имају кадар који поседује капацитете за израду квалитетних и функционалних планских докумената из ове области.