Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.05.2022.

Министри Стефановић и Ружић уручили награде победницима конкурса „Наш војник, наш херој“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић уручили су данас награде основцима, победницима конкурса „Наш војник, наш херој“. Министар Стефановић је честитао победницима и подсетио да је други циклус конкурса организован поводом јубиларних 110 година од оснивања Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије.

- Поносни смо што је ово постало традиционално. Када смо се први пут договорили да наша два министарства организују једну овако лепу манифестацију где ће деца показати како виде наше војнике, нисмо ни слутили да ћемо добити оволико добрих радова и да ће се толико деце одазвати – рекао је министар Стефановић, који је уручио награде победницима у узрасту од петог до осмог разреда основне школе.

Како је рекао, њему и министру Ружићу припао је лепши део посла да уруче награде за дивне радове који су ученици направили, док је комисија имала пуне руке посла.

- Хтели смо да конкурс овога пута буде посвећен нашим пилотима, заштитницима нашег неба, и да вам награде уручимо у овој великој сали Министарства одбране - да видите ово културно благо Србије. Желели смо да вам покажемо и колико је тежак војнички посао, али и колико је леп, као и колико је важно све оно што наши војници штите, колико је важно што чувају нашу Србију – рекао је министар Стефановић обраћајући се награђеним малишанима.

Министар Стефановић је изразио задовољство јер су се нашим основцима конкурс и његова тема свидели и што су се са радошћу одазвали.

- Надам се да ће вам бити још лепше када будете отишли у наша одмаралишта, они који су то добили, да видите како изгледа и наша Тара, једна од наших најлепших планина. Захвалио бих се вашим родитељима, наставницима и учитељима, свим оним људима који су помогли да ви будете тако паметни и да познајете нашу војску. Позивам све да наставимо са овим конкурсом, да и тако покажемо колико поштујемо све оно што наши војници чине за нас, колико је важно то што штите нашу земљу и колико су нам важни и пилоти и тенкисти, артиљерци, пешадинци и сви остали – рекао је министар Стефановић подсећајући да су конкурси кроз циклусе посвећени свим родовима Војске Србије.

Министар Ружић уручио је награде ауторима најбољих радова у конкуренцији од првог до четвртог разреда основне школе и рекао да је овај конкурс наставак добре и плодотворне сарадње два министарства у области образовања.

- Циљ је да ученици што боље упознају професију војника и пилота и шта то у ствари значи за нашу прелепу Србију. Током васпитно-образовног процеса посебно место и значај се придају развијању и неговању ових вредности које су део идентитета сваког од нас и важно је да их чувамо, негујемо, баштинимо, обогаћујемо и да схватимо да поред својих домова, својих кућа и родитеља, имамо још један дом, а то је наша школа – рекао је министар Ружић.
 
Он је рекао да је ово била прилика да ученици искажу свој таленат, склоност ка лепом писању и знање из области технике и технологије.
 
У категорији за најбољи литерарни рад за узраст од првог до четвртог разреда основне школе, победу је однела Срна Симић, ученица другог разреда ОШ „Аца Алексић“ из Александровца и учитељица Зорица Бошковић, друго место освојила је Лана Бјелица, ученица четвртог разреда ОШ „Славко Родић“ из Бачког Јарка и учитељица Љиљана Карановић, а Миа Хондус, ученица трећег разреда ОШ „Вељко Дугошевић“ из Руме, освојила је треће место у конкуренцији најбољих литерарних радова.

Прво место у  конкуренцији ђака од петог до осмог разреда, у истој категорији освојила је Ивана Косановић, ученица шестог разреда из ОШ „Славко Родић“ из Бачког Јарка и учитељица Јармила Валихора, друго је припало ученици петог разреда ОШ „Браћа Груловић“ из Бешке Ањи Кљајић и наставници Зорици Врачаревић, а треће место заузео је Андреј Јовић, ученик седмог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ из Врања.
 
У категорији ликовног ствараштва у конкуренцији ђака од првог до четвртог разреда, прво место освојио је ученик другог разреда ОШ „Вук Караџић“ из Сурдулице Новак Динић и учитељица Виолета Станковић, други најбољи рад дело је Уне Вуњак, која похађа четврти разред у ОШ „Славко Родић“ из Бачког Јарка и учитељице Љиљане Карановић. Треће место освојио је ученик првог разреда ОШ „Прва основна школа“ из Ваљева Вељко Ормановић.
 
Најбољи рад у ликовној категорији у узрасту од петог до осмог разреда креација је Саре Вељковић, ученице седмог разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца и наставнице Анђелке Савић, друго место освојила је ученица петог разреда ОШ „Светислав Мирковић Ненад“ из Прокупља Хелена Станковић и наставница Андријана Симеон Тошић, а треће је припало Матији Горановићу, ученику шестог разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца.

У категорији технике и технологије за најбољи рад награђена је Нина Марковић, ученица петог разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца и наставник Жарко Матић. Друго место припало је ученику шестог разреда из исте школе Петру Здравковићу, односно наставници Слађани Димитријевић. Победу ове школе у наведеној категорији заокружила је ученица шестог разреда Селена Савић, која је освојила треће место.
 
Прва и друга награда за победнике конкурса је бесплатан седмодневни боравак у објектима Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију Војна установа „Тара“ и Војна установа „Моровић“, док је треће место награђено књигом.