Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
15.04.2022.

Регионални састанак механизма за родну равноправност у системима одбране



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, предвођена помоћником министра за људске ресурсе Катарином Томашевић, учествовала је на 14. регионалном састанку механизма родне равноправности у министарствима одбране и оружаним снагама Западног Балкана који је одржан у Скопљу.

Састанак је организовала организација УНДП СЕЕСАЦ, као једну од активности у оквиру пројекта „Јачање регионалне сарадње о укључивању родне перспективе у реформу сектора безбедности на Западном Балкану“, у коме, осим Министарства одбране и Војске Србије, учествују и министарства одбране и оружане снаге Републике Северне Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

На састанку су представљена достигнућа земаља које учествују у пројекту на пољу унапређења родне равноправности у периоду између два регионална састанка, а нарочито након одржане Министарске конференције, у децембру 2021. године у Црној Гори, када је потписана и Декларација о сарадњи између четири министарства у области интеграције родне перспективе у системе одбране.

Представници УНДП СЕЕСАЦ представили су и резултате регионалног истраживања о перцепцији младих у земљама Западног Балкана о војном позиву. Презентовано истраживање базирано је на испитивању вредности и ставова који утичу на професионално опредељење младих.