Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
31.03.2022.

Министар Стефановић обишао фaбрику муниције „Први партизан“ у Ужицу



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас фабрику муниције „Први партизан“ у Ужицу. Он је изразио задовољство јер се у том предузећу одбрамбене индустрије размишља и о инвестицијама, што је једини гарант да ћемо у времену пред нама моћи да се носимо са свим изазовима.

- Драго ми је да видим да се све идеје, које су директори наменске изнели на састанку са председником Вучићем постепено реализују што видимо овде у „Првом партизану“. Имали смо данас прилику да видимо наставак изградње постројења, које ће надамо се бити отворено током ове године и тамо ћемо моћи да преселимо део производње – рекао је министар Стефановић.
 
Како је министар истакао, на данашњем састанку са руководством фабрике, на којем је генерални директор Добросав Андрић представио тренутно пословање и планове за наредни период, тема су биле и инвестиције, које би омогућиле да се пусте нове линије за производњу муниције и то оне муниције која је данас најтраженија на тржишту, што би омогућило и бољи успех на тржишту, а самим тим и упошљавање више људи и веће плате.

- Драго ми је да видим да се овде води рачуна о свим аспектима, овде су просечне зараде прилично високе у односу на просек Србије, али то је захваљујући добром раду фабрике која може да произведе и зараду, а може да заради и за Србију и четири, пет милиона евра на годишњем нивоу – рекао је министар Стефановић.
 
На данашњем састанку са министром одбране били су присутни и представници синдиката који су истакли шта очекују да у наредном периоду буде урађено.

- Ми морамо да размишљамо о инвестицијама, зато што је то једини гарант да ћемо у времену пред нама моћи да се носимо са свим изазовима. Са директором Андрићем сам разговарао и шта су то потешкоће са којима се суочава и шта он види као препреку за остварење још амбициознијег плана. Хоћу да у наредном периоду разговарамо и са другим фабрикама наменске, од којих ова фабрика, као фабрика финалног производа, зависи,  да видимо шта је то што можемо да урадимо као Министарство, да у наредним месецима што више усмеримо у производњу домаће наменске индустрије – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић је изразио захвалност радницима "Првог партизана" који неуморно раде када су у питању потребе Војске Србије.
 
- Поносан сам и на то што видим да су новоуспостављени погони и за муницију 12,7 мм, која је најактуелнија на светском тржишту, и да су овде врло брзо ушли у освајање те производње. Данас правимо своје зрно на више места у Србији и то врло успешно, а очекујемо и освајање производње калибра 14,5 мм. Задовољан сам јер ови људи размишљају како да не буду само у некој прошлости, већ о томе како да и оно што ће бити потребе за пет, десет година буде део производње „Првог партизана“– рекао је министар Стефановић.

Обиласку су присуствовали начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић и пуковник Зоран Патић из Управе за одбрамбене технологије.

"Данас сам обишао једну од најуспешнијих фабрика наше одбрамбене индустрије. Људи у "Првом партизану" у Ужицу пример су како се могу постићи и боље плате, нови погони и успех на тржишту.  Резултат увек дође, када се борите свим срцем. Посебно ме радује изградња новог, модерног и безбедног, фабричког комплекса. Захвалан сам им што некада раде и у три смене и без одмора, јер знају колико је важно за нашу Војску и Србију да оваква производња никада не стане" – написао је министар на свом Инстаграм профилу (@nebojsastefanovic) по завршетку обиласка фабрике.