Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.03.2022.

Министар Стефановић обишао српски вод за заштиту снага у Накури



У наставку посете потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је припаднике Војске Србије ангажоване у Сектору Запад мултинационалне операције Уједињених нација UNIFIL у Либану. Такође, Стефановић се у Команди у Накури састао са шефом мисије и командантом снага UNIFIL генерал-мајором Аролдом Саенз Лазаром.

Министар је том приликом упознао генерал-мајора Лазара са ангажовањем припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, истичући да је контингент у Либану од 177 мировњака највећи. Он је пренео добре утиске српских војника о условима смештаја и рада у секторима запад и исток и изразио задовољство одличном сарадњом коју наши припадници имају са шпанским и италијанским мировњацима у оквиру чијих контингената су ангажовани.

Командант снага UNIFIL у Либану генерал-мајор Лазаро указао је на значај посете министра Стефановића због сагледавања реалне слике о ситуацији на терену, али и због самих српских мировњака. Он је упознао министра са актуелном безбедносном ситуацијом у зони одговорности мисије и значајем активности UNIFIL-а и нагласио да припаднике Војске Србије одликује изузетан професионализам, те да је посета министра Стефановића за њих веома значајна подршка.

- Заиста сам поносан на рад и посвећеност припадника Војске Србије и задовољан што сам имао прилику да се  лично уверим у услове њиховог живота и рада у мисији. Учешће у мисијама УН омогућава нам веома висок ниво обуке и повећава интероперабилност  наше војске - рекао је Стефановић, који је истакао да Република Србија остаје посвећена очувању мира и безбедности и у нашем региону и у свету.

Командант Сектора Запад мисије UNIFIL бригадни генерал Масимилијано Стека у разговору са министром Стефановићем оценио је, такође, да је Војска Србије препозната као професионалан  и оспособљен партнер и изразио задовољство одличном сарадњом са нашим припадницима.

Командир вода за заштиту снага на бази у Сектору Запад капетан Игор Фазекаш информисао је министра Стефановића да је људство обучено и веома мотивисано за реализацију задатака, а у шта се министар уверио и у непосредном разговору са припадницима.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије са министром Стефановићем налазе се командант Друге бригаде Копнене војске пуковник Синиша Сташевић, начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица и начелник Центра за мировне операције пуковник Мирјана Миленковић.
 
Да подсетимо, у мултинационалној операцији UNIFIL у Либану тренутно се налази 177 српских мировњака, од чега главницу чине припадници пешадијске чете у Сектору Исток и вода за заштиту снага у Сектору Запад, док су старешине наше војске ангажоване у командама мисије.