Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.11.2021.

Заједничка вежба специјалних јединица Војске Србије и Оружаних снага САДПотпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас, заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и амбасадором САД Ентони Годфријем, завршном сегменту здружене обуке јединица за специјалне операције Војске Србије и Оружаних снага Сједињених Америчких Држава на полигону "Пескови" код Пожаревца.

Министар Стефановић истакао је да су тешки метео услови, који су пратили данашњу активност, за припаднике специјалних јединица уобичајени.

- Киша и јак ветар, који је овде дувао, показују колико је тежак живот припадника једне специјалне јединице, једне војске. Они морају да буду спремни да у сваком тренутку изађу на терен и покажу да су и време и новац, који су уложени у њихову опрему и обуку, добро утрошени, јер су у сваком тренутку спремни да буду уз свој народ и да заштите своју земљу - рекао је министар Стефановић.

Он се захвалио припадницима Европске комаде специјалних снага Сједињених Америчких Држава, додајући да ово није прва заједничка вежба две војске.

- Имали смо у претходних годину дана више заједничких вежби и то је добар показатељ наше интероперабилности, спремности да учимо једни од других и да сарађујемо као партнери. Ово је добар пут да и наши момци уче и виде како то раде и други специјалци из највећих и најмоћнијих држава света. Наравно, хоћу да се захвалим још једном генералу Мојсиловићу и нашим специјалцима зато што су, заиста, по изузетно тешком времену, изузетно тешким условима, заједно са момцима из САД, показали изванредне способности  – нагласио је министар Стефановић.
Министар Стефановић је истакао да су сви могли да виде да је вежба изведена изузетно.

- Морам да кажем да се види напредак у тактици и обучености, а видели сте и да су наши хеликоптери летели по овако тешким временским условима, што некада није био случај. Још једном хвала свима који су учествовали – рекао је Стефановић.

Амбасадор Годфри је захвалио специјалним јединицама Војске Србије као домаћинима ове вежбе, додајући да је то пример колико можемо урадити као пријатељи и партнери.

- Врло сам захвалан да смо ми ту, да су наши војници били заједно и да је ово врло важно заједничко дејство било успешно. Пуно смо научили данас, пре свега како да радимо заједно. Ја сам сигуран да је ваша интероперабилност сада већа него пре – истакао је амбасадор Годфри.


Припадници специјалних јединица обе војске, који су учествовали у вежби, сагласни су да активности попут ове доприносе бољем разумевању и унапређењу способности.

- Сарадња са страним армијама представља посебну драж, јер постоје посебне тактичке и оперативне процедуре које могу да се науче. Учењем и сарадњом са другим армијама повећавамо нашу интероперабилност за неке будуће задатке – истакао је припадник Војске Србије и као нарочито интересантно издвојио могућност размене знања у домену процедура оперативног планирања противтерористичке операције, медицинског збрињавања повређених војника и развоја оперативних процедура током борби у руралним условима.

Према речима припадника Оружаних снага САД, из Србије ће отићи са одличним искуством.

- Била је привилегија бити у Србији и вежбати са колегама из Војске Србије. Вежбајући овде учимо како да радимо заједно. Ово је била одлична прилика за размену искустава и мислим да смо сви имали прилику да учимо једни од других.
Заједничка обука припадника специјалних јединица Војске Србије и Оружаних снага САД реализована је од 8. новембра до данас, а учесници вежбе имали су прилике да проигравају тактике, технике и процедуре које се примењују у противтерористичким операцијама у урбаној средини, укључујући и убацивање борбених група применом вертикалног маневра, блокаде и уништења терориста, евакуације повређених ваздушним путем до извлачења из зоне операције.