Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
24.11.2021.

Министар Стефановић обишао војни Погон за прераду дрвета у Шапцу



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који је данас обишао Погон за прераду дрвета, ПВЦ и алуминијумске столарије Војнограђевинске установе "Београд" у Шапцу, истакао је да је Војнограђевинска установа у последњих 12 месеци направила значајан искорак и да је успела да постигне да изградња буде на рекордном нивоу. 
 
- Драго ми је да наша Војнограђевинска установа може да се похвали да је у последњих 12 месеци направила значајан искорак и да је, заиста ангажујући све своје капацитете, успела да постигне да изградња буде на рекордном нивоу. Кад то кажем, мислим не само на редовно одржавање које је веома важно због великог броја објеката које Министарство одбране и Војскa Србије имају, већ и изградњу нових капацитета – рекао је министар Стефановић.
Министар одбране је подсетио да је ова установа учествовала у изградњи ковид болница на војном земљишту, док у овом тренутку инжењери Војнограђевинске установе улажу озбиљан рад у изградњу фабрике вакцина.
 
- Такође, на нашим аеродромима се граде нови хангари, јер желимо да наши нови авиони и хеликоптери буду у најбољим условима и да не зависе од тога какве су спољне температуре. Уз то намера нам је да се унапреди изградња свих објеката који су оштећени зубом времена и због тога неадекватни за смештај људи. Размишљамо и о томе да, ако се држава буде одлучила за поновно увођење редовног служења војног рока, имамо касарне које ће бити потпуно спремне, са савременим условима, за пријем младих људи – рекао је министар Стефановић.
Он се захвалио запосленима у Погону за прераду дрвета у Шапцу јер се, како је рекао, заиста труде и боре да сопственим производима опремамо војне објекте.
 
- Овде се производе прозори, врата, намештај. Данас смо разговарали и шта је то што ми можемо даље да урадимо, да инвестирамо у набавку нове опреме, која би помогла да тај процес буде још ефикаснији – нагласио је министар Стефановић.
 
Он је напоменуо и да је проблем број људи, јер увек треба још људи и још инжењера, додајући да је то битка коју држава увек води са приватним компанијама.
 
- И то је добро, зато што се Србија развија. Хоћу још једном да се захвалим, јер смо јуче имали усвајање буџета, председнику Вучићу који је имао слуха за нас и ми смо, новим буџетом за 2022. добили осам посто повећање плата за све запослене у Министарству одбране и Војсци, што је поред Министарства здравља једина друга институција која је добила овако велико и значајно повећање – истакао је министар Стефановић.
Министар одбране је истакао да је то мотив и велика обавеза и додатни стимуланс и за те људе, али и све друге у нашем систему.
 
- Ми ћемо наредне године инвестирати и у куповину машина и опреме, не само у овом погону у Шапцу, већ за читаву Војнограђевинску установу, јер хоћемо да будемо потпуно способни да сопственим снагама можемо да вршимо најзначајније радове и на одржавању наших објеката, али и на изградњи нових. Још једном хвала свим радницима, хвала људима који, без обзира на ситуацију са ковидом, нису престали да раде, нису престали да се боре за своју војску и за своју Србију и заиста осећам и огромну дужност да похвалим све ове људе који су даноноћно својим радом успели да постигну овако значајне резултате – поручио је министар Стефановић. 
 
Погон, који је министар данас обишао,  намењен је за прераду дрвета и израду елемената од дрвета за потребе извођења радова које реализује Војнограђевинска установа "Београд", као и дрвене, алуминијумске и ПВЦ столарије за инфраструктурне објекте које користе Министарство одбране и Војска Србије. 
У претходном периоду производња је била усмерена на израду улазних врата и прозора од различитих материјала неопходних за новоизграђене објекте у Министарству одбране и Војсци Србије и објекте на којима је изведено и инвестиционо одржавање. Осим тога, Погон поседује капацитете за израду објеката контејнерског типа.
 
Обиласку су присуствовали државни секретар Бранко Живановић, начелник Управе за инфраструктуру пуковник др Слободан Старчевић, директор Војнограђевинске установе "Београд" Александар Новковић и управник погона Иван Ђурић.