Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.10.2021.

Министар Стефановић у посети Републици Турској



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Турској, посетио је данас маузолеј оснивача и првог председника Републике Турске Мустафе Кемала Ататурка у Анкари где је положио венце и одао почаст.

„Људска величина огледа се у човековом залагању за добробит људи око њега. Дух оца Републике Турске Мустафе Кемал Ататурка, који је и данас свеприсутан у сваком кутку ове земље, потврђује његову величину и ванвременске висине које је досегао. Уз изразе дубоког поштовања и дивљења за овог великог војника свог народа, који је остао непоколебљив на свом путу реформи зарад стварања модерне и прогресивне државе, уверен сам да ће Турска увек следити његова начела разумевања, трајног мира и сарадње са Републиком Србијом и са свим другим државама широм света. Нека му је вечна слава!“, навео је министар Стефановић у књизи утисака у маузолеју.

Посмртни остаци оснивача модерне турске државе Кемала Ататурка пренети су 15 година након његове смрти у маузолеј Аниткабир, чија је изградња на брду изнад Анкаре завршена 1953. године. Маузолеј окружује Парк мира у част Ататуркове познате изреке којом се водио у међународним односима  „мир у кући, мир у свету“.

Министар Стефановић данас ће се у Анкари састати са министром националне одбране Хулуси Акаром, а током посете двојица министара присуствоваће и вежби Турских оружаних снага на полигону "Генерал Нахит Шенолу" у Полатлију.