Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.10.2021.

Министар Стефановић положио венац поводом Дана ослобођења Београда



Поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић положио је данас венац у Алеји стрељаних родољуба 1941-1945 на Новом Гробљу.

– У оваквом дану дужни смо да се сетимо колико је скупа слобода коју су наши преци, осведочени родољуби и борци против фашизма, платили и својим животима да бисмо ми данас живели у независној и слободној земљи. Дужни да се сетимо свих људи који су неустрашиво, од првог тренутка окупације, одлучили да се боре не желећи да се помире са тим да им је земља окупирана и не желећи да трпе туђу чизму. Зато смо данас овде да одамо пошту свим људима који су убијени и стрељани, који су пали у борби и који су неуморно у периоду од 1941. до 1944. и ослобођења Београда били уз своју земљу и уз свој народ, не размишљајући чак ни о својим животима – рекао је Стефановић.

Он је истакао да су они желели да виде слободну Србију, која је независна, самостална у доношењу сопствених одлука и која одговара само свом народу.

– Данас водимо исту борбу, и председник Вучић и наша Влада и цела држава, свим силама и градњом путева, мостова, школа и болница, борбом против невидљивих непријатеља, какав је ковид-19, али и борећи се за снажнију Војску да би Србија заувек остала независна, слободна и да би једино одговарала гласу свог народа и никоме другом – рекао је Стефановић.

Он је честитао свим Београђанима, али и свим грађанима Србије, овај велики празник ослобођења нашег главног града од фашизма.

- Са жељом да никада више не будемо у ситуацији да се пушком или оружјем боримо за слободу, већ само знањем, снажнијом економијом и снажнијом државом, али да, такође, увек знамо да постоји наша снажна Војска Србије која је ту да заштити своје грађане и увек буде уз свој народ – рекао је министар одбране.

Министар Стефановић венац је положио у пратњи директора Инспектората одбране генерал-мајора Милета Јелића и команданта Гарде Војске Србије генерал-мајора Миломира Тодоровића.

Церемонији су присуствовали помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић и в.д. помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић.