Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
27.09.2021.

Похрањени посмртни остаци генерала СтратимировићаПрипадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су данас у церемонији похрањивања посмртних остатака генерала Ђорђа Стратимировића, команданта српских добровољаца из Шајкашке, која је уз највише војне почасти одржана у Сремским Карловцима.

Посмртни остаци похрањени су у манастиру Ваведења Пресвете Богородице, а пренети су из Беча, где је сахрањен 1908. године, чиме је испуњена последња генералова жеља, коју је изразио непосредно пред смрт у својим мемоарима „Успомене".
 
Током церемноније, припадници Гарде Војске Србије изнели су ковчег са моштима вожда Стратимировића испред Саборног храма, након чега је уследила литија кроз Сремске Карловце.
 
Генерал Ђорђе Стратимировић био је командант српских добровољаца из Шајкашке. Заједно су извојевали прву и најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године у овој вароши чиме је сачувана Српска Војводина коју су прогласили на Мајској скупштини 2. маја исте године.

По завршетку војне службе, 1859. године, генерал Стратимировић учествовао је у дипломатским мисијама за Аустрију у Црној Гори, на Крфу, у Епиру, Србији и Италији. Из Новог Сада преселио се у Беч 1877. године, где је провео остатак свог живота.

Фото: Танјуг