Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.09.2021.

Председник Вучић: Србија не прихвата политику свршеног чина



Председник Србије и врховни командант Војске Србије Алексадар Вучић председавао је данашњом хитном седницом Савета за националну безбедност на којој је било речи о кризној ситуацији на Косову и Метохији. По завршетку заседања председник је поручио да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира и пуне стабилности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.

Седници, која је одржана у Палати „Србија“, присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који је и секретар Савета, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и остали чланови Савета за националну безбедност.

- Разговарали смо о ситуацији на Косову и Метохији, посебно после криминалне акције приштинског режима и шестог по реду упада на север КиМ, уз коришћење оклопних транспортера, дугих цеви, малтретирања локалног становништва, уз необавештавање градоначелника четири општине. Анализирали смо ситуацију и дошли до следећих закључака. Србија ће наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ. Сматрамо непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају и кривица пребацује на обе стране. Србија је увек спремна да настави дијалог у Бриселу, али неће да прихвати решења наметнута једностраним, криминалним акцијама – нагласио је председник Вучић.

Председник Србије истиче да је након јучерашњег и данашњег разговора са представницима најмоћнијих земаља западног света, одбио предлог са тобожњим компромисним решењем, јер би оно унижавало Републику Србију. За ту одлуку добио је сагласност и Савета за националну безбедност.

Он је истакао да је једино решење оно што захтева Савет за националну безбедност, а то је повлачење свих трупа са севера КиМ, повратак на пређашње стање, а тек онда одлазак на разговоре у Бриселу.

- Што се свега другог тиче, ми смо увек спремни за разговор, али има још један услов који поставља Савет за националну безбедност. Ми тражимо хитан одговор од Европске уније, постоји ли Бриселски споразум у правном промету, или не и када ће бити формирана Заједница српских општина? Тај одговор тражићемо у наредних месец дана и видећемо коначно хоћемо ли га добити или не. И њихово ћутање и недобијање одговора биће нам јасан знак да Бриселски споразум више не постоји и да они не желе да се формира Заједница српских општина. И то је нешто, али онда бар сви знамо да тај споразум не постоји – поручује председник Србије и подсећа да је управо суштина Бриселског споразума била у формирању Заједнице српских општина.

Председник Вучић је упутио позив ЕУ, Великој Британији и САД да утичу на Приштину да без одлагања укине противправну и супротно Бриселском споразуму донету пресуду Ивану Тодосијевићу, штo сматра да може бити разлог за велику кризу.

- Приштина не само што забрањује другачије мишљење, где је само њихово мишљење исправно, али да све то оставимо по страни, они су директно прекршили Бриселски споразум. По Бриселском споразуму у Већу судија морали су да буду двојица Срба и један Албанац. Такво веће није никада ни било понуђено да се формира. Они то знају. Или ће укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има подршку за исељавање Срба са КиМ, српских породица, домаћина и свега другог. У складу са тим и ми ћемо реаговати другачије – рекао је председник Вучић.

У складу са Бриселским споразумом председник Вучић је тражио и хитно издавање лиценци за снабдевање, дистрибуцију и трговину електричном енергијом двема српским компанијама, а народу на КиМ поручио да ће бити снабдевен основним животним намирницама све док траје кризна ситуација на северу покрајине.

- Било је много предлога за додатне мере које ће бити донете у циљу заштите интереса Републике Србије.  Ми ћемо их разматрати у наредних неколико дана и онда изаћи са њима. Желимо да покажемо добру вољу. Желимо и да оставимо неко време некима у Приштини да промене своје лоше одлуке. Уколико не буду желели, ми ћемо доносити мере у циљу заштите интереса Републике Србије и ја сам о томе обавестио чланице Квинте и представнике ЕУ. Србија неће да прихвата политику свршеног чина, у којој ће да нас доведу до тога да нечија криминална акција може да добије правну легализацију и легитимизацију. Самим насиљем можете да учините шта год вам је воља, али да добијете печат Србије на то, нећете. Кад кажем „каква вам је воља“, то не подразумева физичко насиље над српским становништвом, јер на физичко насиље мора да реагује НАТО. А ако не буде реаговао НАТО, ја сам већ то рекао, неће бити погрома над нашим становништвом као што га је било 2004. године и неће бити ни „Олује“ ни „Бљеска“- поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је, такође, навео да је Савет за националну безбедност анализирао стање и ситуацију у Војсци Србије и полицији, сагледавши шта је све неопходно како би се у наредном периоду капацитети додатно ојачали и како би још снажније деловали по питању одвраћања на сваку потенцијалну агресију или претњу на нашу земљу. Он је, такође, истакао да је задовољан борбеном готовошћу, моралом и мотивисаношћу људи и најавио да војску и полицију очекују значајнија опремања и наоружавања, која су већ раније уговорена.

- Одбацио сам то зато што сам сит политике свршеног чина и зато што тако не можете да разговарате са Србијом. На барапске, криминалне трикове Приштине више нико у Србији неће да пристаје. Наша одлука је била да им кажемо „Изволите, проводите шта год хоћете, како год хоћете, али то проводите на силу. А да добијете пристанак и сагласност Србије за то, не може“ – рекао је председник Вучић.