Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
20.09.2021.

Почеле међународне вежбе „Гвоздени мачак 2021“ и „Комшије 21“



Припадници Војске Србије започели су данас две међународне вежбе, „Гвоздени мачак 2021“ и „Комшије 21“.

Тактичку вежбу „Гвоздени мачак 2021“ припадници Речне флотиле реализују заједно са Првим пуком за разминирање Мађарске војске, на полигону Војске Србије на Тиси код Титела. Циљ вежбе је размена искустава у примени тактика, техника и процедура у заштити речног саобраћаја и унапређење сарадње са Мађарском војском кроз заједничка увежбавања и реализацију вежбе речних јединица.
 
Током петодневних вежбовних активности, увежбаваће се борбене радње и поступци речних јединица у заштити речног саобраћаја, уз извршење бојевих гађања по циљевима на води. Ове године посебан нагласак је на развијању способности заједничке команде за планирање, припрему и извођење мултинационалних вежби.

Међународна тактичка вежба „Комшије 21“ одржава се у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ у Панчеву, а заједно са припадницима наше војске реализују је припадници Мађарске војске и Националне гарде Охаја. Циљ ове вежбе, која се одржава до 24. септембра, је да се људство тактички и технички обучи за примену процедура у току извођења мултинационалних операција, уз јачање међусобног поверења и размену искустава у међународном окружењу.